Τιμητική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων και του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Νομαρχία Αθηνών. Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «η εκδήλωση αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα περισυλλογής και προβληματισμού. Το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε ένα θεμελιώδες πλήγμα κατά του πολιτισμού».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φεβρωνία Πατριανάκου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, οι αντιδήμαρχοι Αθήνας Ήρα Βαλσαμάκη και Πολυχρόνης Ακριτίδης, οι πρέσβεις της Γερμανίας και του Ισραήλ.
Πλήγμα κατά του πολιτισμού
Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: «Ημέρα μνήμης η σημερινή, αλλά και ημέρα τιμής, πόνου και θλίψης. Φέρνουμε στη μνήμη μας την τραγική ιστορία των χιλιάδων συνανθρώπων μας, που λόγω της εβραϊκής καταγωγής τους, υπέστησαν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, τη μαζική και κεντρικά οργανωμένη προσπάθεια για την εξολόθρευσή τους.
Στη χώρα μας το δράμα των Ελλήνων εβραίων κράτησε από το φθινόπωρο του ’43, μέχρι και τις τελευταίες μέρες της κατοχής. Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες παιδιά βασανίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου. 67.000 εβραίοι, Έλληνες πολίτες, το 86% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας, εκτελέστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Στη χώρα μας, η αυτοθυσία εκείνων που κινδύνευσαν με την ίδια τους τη ζωή για να προστατεύσουν ή και να σώσουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος θα πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στην καρδιά μας.
Πολλοί Εβραίοι άνδρες και γυναίκες βρήκαν άσυλο σε φιλικά ελληνικά σπίτια, όπου κρύφτηκαν διασώθηκαν και φιλοξενήθηκαν μέχρι την απελευθέρωση. Το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε ένα θεμελιώδες πλήγμα κατά του πολιτισμού. Και πίσω από την ολοκληρωτική καταστροφή τα χιλιάδες μικρά δράματα, οι θηριωδίες, οι τραγωδίες, τα ορφανά, οι μανάδες. Αυτή η απόλυτη, αλλά ταυτόχρονα ανθρώπινη βαρβαρότητα μας διδάσκει ότι δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Χρειάζεται μόνιμη και διαρκής εγρήγορση. Και αυτό γιατί στην πορεία της ανθρωπότητας όλα μπορούν να συμβούν και το παράλογο να γίνει πραγματικότητα και το απίθανο πιθανό. Hμέρα μνήμης η σημερινή, αλλά και ημέρα περισυλλογής και προβληματισμού.Κι αυτό γιατί , παρ’ όλα τα διδάγματα της ιστορίας, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα κόσμο, όπου η βαρβαρότητα, είναι πάντα έτοιμη να εκδηλωθεί. Η ανθρωπότητα παρά το γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος κληρονόμησε τη συγκεντρωμένη πείρα των προηγούμενων γενεών, εξακολουθεί να υποφέρει από μεγάλες ανισότητες που αναζωπυρώνουν εστίες καταστροφής και θανάτου.
Σήμερα, είμαστε μάρτυρες ενός νέου κύκλου βίας και αίματος που ξέσπασε στην ευαίσθητη περιοχή της Γάζας, με εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και με κίνδυνο να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες διαστάσεις.Είμαι βέβαιος ότι εκείνοι που έζησαν τον εφιάλτη των στρατοπέδων εξόντωσης, αλλά και όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε πράξη βίας σε βάρος παιδιών, γυναικών και αμάχων.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να στέλνουμε στις νέες γενιές το ιερό μήνυμα του Ολοκαυτώματος, να αγωνιζόμαστε για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, μια κοινωνία με αξιοπρέπεια, ισότητα και αλληλεγγύη. Ας είναι για πάντα η μαρτυρική θυσία των ηρώων του Ολοκαυτώματος η πιο ιερή παρακαταθήκη για ένα καλύτερο κόσμο, για ένα κόσμο ελεύθερο και ειρηνικό».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Βενιαμίν Αλμπάλας και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Μωϋσής Κωνσταντίνης.