Σφιχτή εισοδηματική πολιτική εισηγείται για μία ακόμη χρονιά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ οι προβλέψεις της είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της της ελληνικής οικονομίας.
Προτεραιότητα τα δημοσιονομικά
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος εκτιμάται ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, θα ζητήσει σκληρά μέτρα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να μπει τάξη στα δημοσιονομικά και να περιοριστούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.
Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, θα υποχωρήσει εφέτος στο 0,5% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,1%, ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8%. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και όχι στην πτώση της εγχώριας ζήτησης. Για τον λόγο αυτόν η Τράπεζα της Ελλάδος, διά στόματος Γ. Προβόπουλου, θα εμμείνει πιεστικά στην προτροπή της για συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις ώστε να μην υπάρξει νέα έξαρση των τιμών.
Δομικός πληθωρισμός
Την άποψη αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία ο δομικός πληθωρισμός δεν υποχωρεί με τον ίδιο ρυθμό που μειώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού σε περίπτωση που υπάρξει μέσα στο έτος αναστροφή της πτωτικής τάσης στις τιμές των καυσίμων.
Επίσης, αναμένεται η νομισματική αρχή και εφέτος θα εκπέμψει σήμα κινδύνου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ενώ λόγω της κρίσης εμφανίζεται έντονα προβληματισμένηγια την κατάσταση της οικονομίας, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο τη λήψη άμεσων μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς αναταραχής.
Σκληρότερα μέτρα
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απολύτως πεπεισμένη για την αποτελεσματικότητα του νέου Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο συντάχθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος θα επιμείνει στην αναγκαιότητα για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, τόσο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και με περιορισμό της σπατάλης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της κεντρικής τράπεζας, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περιστολής των δαπανών του κράτους. Στην έκθεση που έχουν συντάξει οι τεχνοκράτες της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το 30% των δημοσίων δαπανών αποτελούν σπατάλη, στοιχείο το οποίο είχε χρησιμοποιήσει για να πλήξει την προηγούμενη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.