Αλλαγές στην ελληνική πολιτική σε ό,τι αφορά το θέμα των μειονοτήτων ζητεί ο ΟΗΕ… Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων Γκέι Μαγκντούγκαλ στην έκθεση την οποία συνέταξε μετά από «αυτοψία» σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ζητά –εμμέσως πλην σαφώς– από την Αθήνα να αναθεωρήσει τον ορισμό που δίνει στον όρο «μειονότητα».
Χαρακτηρίζει «περιοριστική» με βάση τα σύγχρονα διεθνή δεδομένα την ερμηνεία της ελληνικής Πολιτείας που αναγνωρίζει μόνο τη «μουσουλμανική μειονότητα» σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και καλεί την Αθήνα να «αποσύρει το ενδιαφέρον της για την ύπαρξη μακεδονικής ή τουρκικής μειονότητας» και να «προστατεύσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, την ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας συλλόγων στα μέλη αυτών των κοινοτήτων». Από ελληνικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του κ. Γ. Κουμουτσάκου δήλωσε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι κρυστάλλινες.
Η εμπειρογνώμων Γκέι Μαγκντούγκαλ κάνει εκτενή αναφορά στη Φλώρινα με την επισήμανση ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής εθνικής μειονότητας εκεί ούτε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας».
Γράφει επίσης ότι συνάντησε στην περιοχή πολλά άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα».
Παραδέχεται ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια με τη σημείωση ότι εκδηλώνονται «ηπιότερες μορφές διάκρισης» που ενθαρρύνονται «από τη γενική εχθρότητα και πίεση από την πλευρά των αρχών και των μέσων ενημέρωσης». Καταγράφοντας την κατάσταση στη Θράκη, επικρίνει τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύτηκε η δημιουργία «τουρκικών» συλλόγων και ενώσεων, ενώ τάσσεται υπέρ της εκλογής των μουφτήδων από τα μέλη της μειονότητας και κατά της Σαρίας που πλήττει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών.
Αυστηρή κριτική ασκεί σε διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και ιδιαίτερα στα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.