Αυξάνει τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το υπουργείο Παιδείας, παρά τις αντιδράσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων πανεπιστημιακών αρχών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια οι εισακτέοι θα είναι περισσότεροι, από τους 39.210 πέρυσι και λόγω της λειτουργίας από το 2009-2010 τριών νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία θα δεχθούν περί τους 80 – 100 φοιτητές έκαστο, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στις σχολές οι απόφοιτοι των οποίων είναι περιζήτητοι από την αγορά εργασίας. – Οι θέσεις στα ΤΕΙ δεν θα έχουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί 43.430 θέσεις, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών, αστυνομικών και άλλων παραγωγικών σχολών.
Νέα τμήματα
Στα δημοφιλή περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ οι θέσεις θα είναι περισσότερες σε σχέση με το 2008. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσουν 13 νέα τμήματα ΤΕΙ στα οποία εκτιμάται ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι περί τους 100 για καθένα. Παράλληλα, οι θέσεις στα τμήματα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης θα περικοπούν δραστικά, μέτρο που έτσι κι αλλιώς έχει επιβληθεί και από την πραγματικότητα, καθώς το υπουργείο Παιδείας θα μειώσει θέσεις τμημάτων που τα προηγούμενα χρόνια -και μετά την καθιέρωση της βάσης του 10- έμεναν κενές λόγω έλλειψης εισακτέων. Ο τελικός αριθμός των θέσεων που θα μείνουν κενές καθορίζεται και από τη δυσκολία των θεμάτων που θα τεθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πέρυσι, στα ΤΕΙ έμειναν 17.411 κενές θέσεις. Το υπουργείο Παιδείας θα περιορίσει τις θέσεις, κυρίως, των τμημάτων στα οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές κενές θέσεις. Χαρακτηριστικά, μετά την καθιέρωση της βάσης κινδυνεύουν να κλείσουν περίπου 50 τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, αφού από το 2006 και μετά έχουν ελάχιστους εισακτέους. Μάλιστα, πέρυσι πέντε τμήματα δεν είχαν ούτε έναν εισακτέο, ενώ 32 τμήματα είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.
Οι εξετάσεις
Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των αποφοίτων Γενικού Λυκείου θα αρχίσουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.
– Περίπου 140.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις θέσεις των 615 τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η αναλογία επιτυχίας τα τελευταία χρόνια είναι «δύο στους τρεις». Το 2008 έμειναν 17.411 κενές θέσεις σε περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ και άλλες 1.024 στα ξενόγλωσσα πανεπιστημιακά τμήματα και τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Την τελευταία τριετία, λόγω της καθιέρωσης της βάσης του 10, έμειναν κενές, συνολικά, περίπου 50.000 θέσεις σε περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ. Οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πέρυσι, ενώ τα 21 ΑΕΙ πρότειναν 26.177 εισακτέους, τελικά το υπουργείο Παιδείας τους «έστειλε» 39.210 φοιτητές. Αντίστοιχα, οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζήτησαν 32.010 εισακτέους και υποδέχθηκαν 43.310 σπουδαστές (αύξηση περί το 35%).