Εν όψει και της μαζικής πασχαλινής εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα, το οδικό δίκτυο της χώρας παραμένει παγίδα για χιλιάδες οχήματα και εκατομμύρια εκδρομείς. Οι έξοδοι της Αττικής, η Κορινθία και η Βοιωτία, ο πολυσύχναστος προορισμός της Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική και η δίοδος της Πάτρας προς τη Δυτική Ελλάδα, η Αιτωλοακαρνανία κατέχουν τις πρώτες θέσεις στη «μαύρη λίστα» των τροχαίων ατυχημάτων.
«Πρωταθλητής» στα τροχαία ατυχήματα αναδείχθηκε μιαν ακόμη χρονιά πέρυσι ο Νομός Κορινθίας. Στη 2η και στην 3η θέση βρίσκονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Χαλκιδικής. Την πρώτη πεντάδα με τους πιο επικίνδυνους νομούς συμπληρώνουν στην 4η θέση η Αργολίδα και στην 5η η Βοιωτία. Αυτά προκύπτουν τουλάχιστον από την έρευνα που διενήργησε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με τον χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας και την ταξινόμηση των νομών της Ελλάδος, σύμφωνα με τα τροχαία ατυχήματα που έχουν καταγραφεί κατά το 2008. Την έρευνα επιμελήθηκαν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Νικολαράκης και ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Δούμπος.
Ελαφρά μείωση
Πάντως, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στατιστικά στοιχεία για το 2008, πέρυσι σε ολόκληρη τη χώρα τα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το 2007. Μείωση, αν και μικρότερη κατά 2,5%, παρατηρήθηκε και στα σοβαρά τροχαία. Κατά 3,3% μειώθηκε και ο αριθμός των νεκρών από τροχαία, καθώς χάθηκαν 1.559 άτομα. Κατά 3,5% μειώθηκαν οι ελαφρά τραυματίες, ενώ αύξηση 5,4% σημείωσαν οι σοβαρά τραυματίες.
Ο Νομός Κορινθίας, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, παραμένει στην 1η θέση του πίνακα υψηλής επικινδυνότητας. Στη 2η θέση με τους πιο επικίνδυνους νομούς ανήλθε η Αιτωλοακαρνανία. Στην 3η ακολουθεί ο Νομός Χαλκιδικής, ενώ στην 4η θέση ο Νομός Αργολίδας. Ακολουθεί η Φθιώτιδα στην 6η θέση.
Παρά τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συμπεραίνεται στην έρευνα ότι«οι νεκροί και γενικά τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν ελάχιστα,ενώ θα αναμενόταν μεγαλύτερη συμμόρφωση των οδηγών και μείωση γενικά όλων των ατυχημάτων, πράγμα που δεν έγινε».
Επομένως, «ή δεν εφαρμόζονται συστηματικά από τις υπηρεσίες τροχαίας η αστυνόμευση και οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνονται ή χρειάζεται να ληφθούν άλλα πιο δραστικά μέτρα, όχι όμως εισπρακτικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης, της αστυνομικής παρουσίας στα επικίνδυνα σημεία και της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των τοπικών κοινωνιών ή συλλόγων».
Το χειρότερο σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι«το στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια “Καθ΄ οδόν 2006-2010” φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί και να μην εφαρμόζεται. Δίνεται η εντύπωση ότι κανένας δεν ασχολείται με το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων»…