Η αναμόρφωση των καθεστώτων παροχής συντάξεων αναπηρίας και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με παράλληλη αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελούν προτεραιότητα της Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο υπουργών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιφερειών.
Η απαίτηση της Ε.Ε. για πιο αυστηρές προϋποθέσεις στην παροχή συντάξεων αναπηρίας και τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι μία από τις«υποσχέσεις» που έχει δώσει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. και αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές να δρομολογηθούν αλλαγές.
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι οι δημογραφικές εξελίξεις επιτάσσουν την εξοικονόμηση πόρων και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά εργασίας από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς «μόνο περίπου το 50% του πληθυσμού στην Ε.Ε. εξακολουθεί να εργάζεται στην ηλικία των 60 ετών».
Σε ό,τι αφορά τη δημογραφική γήρανση στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
• Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία. Στις χώρες αυτές η αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης θα είναι πολύ σημαντική και εάν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, τα ασφαλιστικά συστήματά τους κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
• Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Βρετανία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Λιθουανία. Στις χώρες αυτές το πρόβλημα της αύξησης των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης θα είναι πιο περιορισμένο, «αλλά και πάλι πολύ μεγάλο».
• Στην τρίτη «κατηγορία» περιλαμβάνονται, η Γαλλία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Δανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, που δεν αντιμετωπίζουν επείγον ζήτημα τροποποίησης του σαφαλιστικού συστήματός τους, λόγω του δημογραφικού προβλήματος.