Πιο ακριβή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η προ φόρων τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα, αλλά η τελική τιμή είναι σχετικά χαμηλή λόγω της αντίστοιχης χαμηλότερης φορολογία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό διευθυντή του Ιδρύματος, καθηγητή κ. Ι. Στουρνάρα.
Ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο
Η μελέτη αποδίδει το φαινόμενο της διαρθρωτικά υψηλότερης τιμής προ φόρων σε σειρά δομικών προβλημάτων της ελληνικής αγοράς καυσίμων και κυρίως στο εκτεταμένο και εν πολλοίς ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο που περιορίζει τα κίνητρα για τις εταιρείες ώστε να επενδύσουν στη βελτίωση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται. Επίσης το αποδίδει και στην άρνηση από το κράτος για χορήγηση νέων αδειών κυκλοφορίας φορτηγών βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης, κλασική περίπτωση αδικαιολόγητης διατήρησης ενός κλειστού επαγγέλματος για καθαρά συντεχνιακούς λόγους.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ θεωρεί επίσης ανασταλτικούς παράγοντες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς τις μικρές καταναλώσεις ανά πρατήριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ε.Ε., γεγονός που αποδίδεται στον υπερβολικό αριθμό πρατηρίων στην Ελλάδα και οδηγεί τα πρατήρια στη διατήρηση υψηλών λιανικών τιμών. Τα πρατήρια υπολογίζονται σε 8.500 σε όλη την Ελλάδα.
Διαρθρωτικά προβλήματα
Οι γραφειοκρατικές και απηρχαιωμένες διαδικασίες εκτελωνισμού, η έλλειψη αυτοματοποίησης του συστήματος αυτού και το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων είναι ακόμη μερικοί από τους παράγοντες που εμποδίζουν την καλή λειτουργία της αγοράς και τις φθηνότερες τιμές, ενώ ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο στον ομαλό εφοδιασμό, όπου πρέπει να προστεθούν τα προβλήματα στον χωροταξικό σχεδιασμό και η απροθυμία των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων, κάτι που έχει επιπτώσεις στο κόστος.
Με βάση τη μελέτη η τελική τιμή της βενζίνης προσδιορίζεται σε ποσοστό 41% από το διυλιστήριο, 48% από τους φόρους και 11% από τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους.
Οι φόροι
Χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι και η πληθώρα των φόρων, που περιλαμβάνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, το τέλος ΔΕΤΕ, την εισφορά ΡΑΕ, την εισφορά για τον ειδικό λογαριασμό πετρελαιοειδών αλλά και τον ΦΠΑ, όπου υπάρχει το παράδοξο να υπολογίζεται και επί των φόρων.
Ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία των πετρελαιοειδών για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος παράγει περίπου το 1% της εγχώριας προστιθεμένης αξίας.
«Η σημαντικότητα για την ελληνική οικονομία» είπε «σε συνδυασμό με την ύπαρξη δομικών προβλημάτωνυποδεικνύει την ανάγκη για την εξέταση της διαμόρφωσης των τιμών των προϊόντων πετρελαίου».