Στις 27 Μαρτίου, γίνεται η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία στην οποία θα τεθούν στην κρίση των βουλευτών μόνο οι 50 από τις 88 προταθείσες για αναθεώρηση διατάξεις που συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους. Όσες δεν αποσπάσουν και στη δεύτερη ψηφοφορία 151 «ναι» μένουν οριστικά στο… ράφι.
Αν κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές (πρόωρες ή μη), πρέπει οι προσφορές που θα κάνει στο ΠΑΣΟΚ να είναι ιδιαιτέρως δελεαστικές για να το πείσει να αλλάξει τη θέση του και να μετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία. Μόνο έτσι θα πετύχει την ψήφιση ορισμένων έστω διατάξεων, όπως αυτή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια για τα οποία ενδιαφέρεται, υπό προϋποθέσεις, και εκείνο. Αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, η αναθεώρηση, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, ξεκινάει από την αρχή, ενώ, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να αποτελέσει τον «εμβρυουλκό» νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Ανταρσία για τα κεκτημένα
Το βαρύ κλίμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος επιδεινώθηκε όταν σε ορισμένες διατάξεις, της πρώτης ψηφοφορίας, πέντε μέλη της κυβέρνησης και 60 βουλευτές της Ν.Δ. έστρεψαν την πλάτη στις πρωθυπουργικές προτάσεις για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας και περιορισμό των κωλυμάτων εκλογιμότητας. Στα άρθρα αυτά κυριάρχησαν συντεχνιακά κριτήρια και αίσθημα «αυτοσυντήρησης», ενώ η κομματική γραμμή έγινε «κομμάτια».
Ακόμα και η προτροπή να ψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση στα 18 του ορίου ηλικίας για την εκλογή βουλευτών, «σκόνταψε» στο συντεχνιακό μέτωπο των κυβερνητικών βουλευτών και έχασε οριστικά το τρένο της αναθεώρησης. Η κατάργηση του ασυμβίβαστου διασώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ οι ρωγμές που άνοιξαν στο δασοκτόνο άρθρο 24, μειώθηκαν μετά τον καταιγισμό πιέσεων που δέχθηκαν οι «ύποπτοι βουλευτές», αν και τρεις εξ αυτών άντεξαν.
Αντίθετα, όπως αναμενόταν, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. υπερψήφισε το άρθρο 16, ενώ από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τις διατάξεις περί βασικού μετόχου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συνολικά 31 άρθρα του Συντάγματος ψηφίστηκαν και παραπέμπονται προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, ενώ θα απαιτηθεί για την αναθεώρησή τους ευρύτατη πλειοψηφία 180 βουλευτών.