Το θέμα προβληματίζει και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διατυπώνουν επιφυλάξεις, γεγονός που ανάγκασε την προεδρεύουσα Άνγκελα Μέρκελ να το συμπεριλάβει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Σε πονοκέφαλο, όμως, εξελίσσεται για το Μαξίμου και η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα (την ερχόμενη Τετάρτη), όπου στο προγραμματισμένο δείπνο δεν προβλέπεται στη σύνθεση του τραπεζιού καρέκλα για την υπουργό Εξωτερικών. Αν δεν βρεθεί λύση, τότε θα ξαναφουντώσουν οι πολιτικοί συνειρμοί για τις σχέσεις Ντόρας – Καραμανλή, όπως συνέβη και με το πρόσφατο δείπνο του πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο στη Ραφήνα, όπου δεν προσκλήθηκε και απουσίαζε η υπουργός Εξωτερικών.
"Εκλογικά ρολόγια"
Ταυτόχρονα με τα μείζονα εθνικά θέματα, η πρωθυπουργική σκέψη βρίσκεται στο μέτωπο των εκλογών, όπου για άλλη μια φορά εμφανίστηκε «θεσμικός», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες πριν από το καλοκαίρι. Η αναφορά του ότι θα γίνουν το 2008 «ξαναρυθμίζει τα εκλογικά ρολόγια» όσων ήθελαν, έβλεπαν ή επιθυμούσαν εκλογές εδώ και τώρα. Το μήνυμα Καραμανλή φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε μετά την υποχώρηση των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας και την εξασθένιση, πριν προλάβει καν να συγκροτηθεί, του αγροτικού μετώπου. Τα δύο αυτά γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια και δεν δίνουν επιχειρήματα για τον «μείζονα και κατεπείγοντα» εθνικό λόγο που πρέπει να επικαλεστεί για πρόωρες εκλογές. Άλλωστε, ουδείς στη Ρηγίλλης πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα αποδεχόταν προσχηματική αιτία για να εμφανιστεί στα μάτια της κοινής γνώμης ανακόλουθος. Ωστόσο, το κλίμα στο κυβερνών κόμμα δεν είναι πανηγυρικό μετά την πρωθυπουργική δήλωση, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι «τώρα πρέπει να πάμε σε εκλογές γιατί τώρα τις κερδίζουμε». Άλλοι, πάντως, δεν αποκλείουν τίποτα και συνεχίζουν με τον ίδιο εξαντλητικό ρυθμό την προεκλογική τους εκστρατεία.
"Φιλοδοξίες διαδοχής"
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα πρωτοκλασάτα στελέχη επιδείκνυαν «νευρικότητα και κινητικότητα», καθώς διέβλεπαν αναπροσαρμογή της στρατηγικής Καραμανλή, που επηρεάζει τους δικούς τους, προσωπικούς σχεδιασμούς.
Εκτιμούσαν, δηλαδή, ότι με δεδομένο ότι η Ν.Δ. κερδίζει τις επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις κινήσεις και επιλογές, υπολογίζοντας τις επόμενες δύο αναμετρήσεις, δηλαδή τις ευρωεκλογές το 2009 και τις βουλευτικές το 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έτσι, ορισμένοι βιάζονταν για τις πρόωρες εκλογές, προσδοκώντας σε έναρξη της κούρσας διαδοχής. Με άλλα λόγια, οι πιθανοί διάδοχοι «πόνταραν» ότι η πρόωρη κάλπη θα φέρει πιο σύντομα τη δεύτερη θητεία Καραμανλή και συνεπώς πιο γρήγορα την ώρα για τη δική τους ανάδειξη.
Αντιθέτως, η επιλογή για εκλογές προς το τέλος της τετραετίας σημαίνει ότι μέχρι το 2010 η όποια κυβερνητική φθορά δεν θα είναι ικανή για να χαθούν οι εκλογές. Ακόμα και εάν είναι σημαντική, η Ρηγγίλης προσδοκά ότι θα «μπαλωθεί» με την ψήφο των ομογενών.