Γράφει η Κατερίνα Ζορμπά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrip.gr
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαράς, της ξεγνοιασιάς και των ατελείωτων ωρών κάτω από τον ήλιο. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δραστηριότητες στην παραλία ή σε εξωτερικούς χώρους απαιτούν την ιδιαίτερη φροντίδα του οργανισμού μας, μέσω της διατροφής.
Τι είδους δίαιτα κάνουμε το καλοκαίρι;
Η καλοκαιρινή διατροφή πρέπει να είναι ελαφριά, θρεπτική και δροσιστική, προσφέροντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενυδάτωση. Πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, συνιστώνται μικρά και συχνά γεύματα για σταθερά επίπεδα ενέργειας.
Ποιες τροφές να προτιμάμε;
- Καρπούζι: Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Αποτελείται κατά 90% από νερό, βοηθώντας στην ενυδάτωση, ενώ περιέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
- Αγγούρι: Είναι, επίσης, πλούσιο σε νερό και χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το ιδανικό για δροσερές σαλάτες. Περιέχει βιταμίνες K και C, καθώς και πυρίτιο, το οποίο συμβάλλει στην υγεία και την ενυδάτωση του δέρματος.
- Ροδάκινα: Είναι γεμάτα με βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την πέψη.
- Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και κάλιο.
- Μούρα: Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα και σμέουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της πέψης, την ενυδάτωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
- Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά: Σπανάκι, ρόκα και λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C και K, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
- Καρύδες: Το νερό καρύδας είναι μια φυσική πηγή ενυδάτωσης με ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο. Το λάδι καρύδας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές.
- Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, ωμέγα 3, φυτικές ίνες και βιταμίνες E, K και B6. Είναι ιδανικό για σαλάτες και σάντουιτς, προσφέροντας αίσθημα κορεσμού και ευεξίας.
- Ψάρια και Θαλασσινά: Σαρδέλες, σολομός και τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;
Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη δραστηριότητα απαιτούν από τον οργανισμό μας να παραμείνει δροσερός και ενυδατωμένος. Ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, αφυδάτωση ή ακόμα και πεπτικά προβλήματα.
- Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα
Τηγανητά φαγητά, όπως πατάτες τηγανητές, κοτόπουλο και άλλα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και βαρύτητα στο στομάχι.
- Πολύ αλμυρά τρόφιμα
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πατατάκια, αλμυρά σνακ και επεξεργασμένα κρέατα, μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.
- Πολύ γλυκά τρόφιμα
Γλυκά, ζαχαρωτά και επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια απότομη πτώση, οδηγώντας σε αίσθημα κόπωσης.
- Βαριά κόκκινα κρέατα
Τα κόκκινα κρέατα, είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν και μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Προτιμάμε ελαφρύτερες πηγές πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, ψάρι ή φυτικές εναλλακτικές.
- Καφεΐνη και αλκοόλ
Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Καλό είναι τις ζεστές ημέρες να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
- Πολύ πικάντικα τρόφιμα
Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να αυξήσουν την εφίδρωση και να προκαλέσουν δυσφορία στις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα.
Πώς να δροσίσουμε το σώμα μας το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γίνουν ανυπόφορες, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δροσιστούμε και να νιώσουμε πιο άνετα.
- Κατανάλωση άφθονου νερού
Η ενυδάτωση είναι η πιο βασική και αποτελεσματική μέθοδος για να δροσίσουμε το σώμα μας. Ας πιούμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε δίψα.
- Κατανάλωση δροσερών τροφών και ροφημάτων
Ας ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι, ντομάτες και φράουλες. Τα γιαούρτια και οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά είναι επίσης δροσιστικές επιλογές όπως και τα δροσερά ροφήματα. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά και την καφεΐνη, που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
- Μικρά και συχνά γεύματα
Καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά και μεγάλα γεύματα που μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της διαδικασίας της πέψης. Ας προτιμήσουμε μικρά και συχνά γεύματα που είναι πιο εύκολα στην πέψη.
Συμπερασματικά
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε τη διατροφή μας και να απολαύσουμε τα δώρα της φύσης. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο για να νιώσουμε ανάλαφροι και γεμάτοι ζωντάνια, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή του καλοκαιριού με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.