Με κυκλοφοριακή ασφυξία «γιόρτασε» η Αθήνα τη (χθεσινή) Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με την οποία κορυφώθηκε η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Το φετινό σύνθημα της Εβδομάδας Κινητικότητας ήταν «Λιγότερα αυτοκίνητα για ένα καλύτερο κλίμα στην πόλη», με στόχο τη δραστική μείωση των εκπεμπόμενων αερίων, που επιδρούν και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα το ποσοστό επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από τα αυτοκίνητα υπολογίζεται στο 16%, αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά παρουσιάζει ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανά έτος.
Με Ι.Χ. το 48% των μετακινήσεων
Στην Αθήνα πραγματοποιείται με αυτοκίνητο το 48% των καθημερινών μετακινήσεων, που συνολικά υπερβαίνουν τις 8.000.000 μετακινήσεις από και προς τους προορισμούς της καθημερινότητας (χώρος εργασίας ή διασκέδασης, σχολείο, χώροι αναψυχής). Υψηλό είναι και το ποσοστό των μετακινήσεων που πραγματοποιούνται με ταξί, καθώς τους αναλογεί περίπου το 11% των καθημερινών μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο. Ο κάτοικος της πρωτεύουσας πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 11 μετακινήσεις την εβδομάδα, με αποτέλεσμα λεωφόροι όπως η Κηφισίας, η Αθηνών, κυρίως στο ρεύμα εισόδου από το Χαϊδάρι ως τον ανισόπεδο κόμβο του Κηφισού, η Συγγρού και η Κηφισού, να έχουν φθάσει στα απώτατα όρια κορεσμού τους, καθώς τις ώρες αιχμής (7.00-9.00 και 15.00-17.00) επικρατεί κομφούζιο. Το ποσοστό κορεσμού αυτών των οδικών αξόνων αγγίζει ή και ξεπερνά κατά περίπτωση το 60%-65%, με συνεχείς αυξητικές τάσεις ενώ επιμηκύνονται τα χρονικά διαστήματα ακινησίας.
Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι για μια τυπική διαδρομή τριών ως πέντε χιλιομέτρων να απαιτείται ακόμη και μία ώρα για να τη διανύσει ένα όχημα, ουσιαστικά κινούμενο με μέση ταχύτητα πολύ χαμηλότερη από εκείνη με την οποία κινείται ένας πεζός. Σ ύμφωνα επίσης με ασφαλείς προβλέψεις συγκοινωνιολόγων, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η κινητικότητα εποχούμενων στο Λεκανοπέδιο, τα επόμενα τρία χρόνια, το 2012, το ποσοστό κορεσμού των βασικών οδικών αξόνων θα φθάνει το 95%.
Τα μέσα σταθερής τροχιάς
Ελπίδα, τουλάχιστον για την Αθήνα, φαίνεται να αποτελούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως το μετρό, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός και τραμ), τα οποία κερδίζουν συνεχώς πόντους στην εκτίμηση του επιβατικού κοινού. Το 2008 μετακινήθηκαν συνολικά, κυρίως με το μετρό, 340.000.000 επιβάτες, περίπου 40.000.000 δηλαδή περισσότεροι από το 2007. Αυτό οφείλεται στους νέους σταθμούς του δικτύου και στη συνειδητοποίηση περισσότερων πολιτών για τη χρησιμότητα, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα μετακίνησης με αυτά τα μέσα.