Κατά 6,3% αυξήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ο αριθμός των ειδών στη γη που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, φτάνοντας πλέον το 1,9 εκατομμύριο.
Ωστόσο, περίπου το 1/10 (9,2%) εξ αυτών απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της καταστροφής των οικοσυστημάτων, της κλιματικής αλλαγής αλλά και διαφόρων άλλων λόγων, όπως υποστηρίζει μια νέα αυστραλιανή μελέτη.
Η μελέτη αυτή, με τίτλο «Ο αριθμός των ζωντανών ειδών στον κόσμο», πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του αυστραλιανού υπουργείου Περιβάλλοντος και αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη λίστα ζώων και φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συγκεκριμένος κατάλογος εκδίδεται για δεύτερη φορά, ενώ η πρώτη έκδοση του δημοσιεύτηκε το 2006. Μάλιστα, η Αυστραλία, η οποία, σημειωτέον, έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς εξαφάνισης ειδών στον κόσμο, είναι και η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί ολοκληρωμένο αρχείο με τα απειλούμενα είδη.
11 εκατ. οργανισμοί
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 11 εκατ. ζωντανά είδη (αν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις διαφέρουν εντυπωσιακά, από 3 εκατ. έως 100 εκατ. είδη).
Επομένως, η επιστήμη έχει ανακαλύψει ένα μικρό μόνο μέρος της υπάρχουσας βιοποικιλότητας, (γύρω στο 17%), καθώς πολλά ασπόνδυλα, μύκητες και άλλοι οργανισμοί δεν έχουν βρεθεί ακόμα.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκετά από τα είδη που είναι ακόμα άγνωστα σε εμάς θα εξαφανιστούν πριν καν ανακαλυφθούν, λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχονται, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Τάιμς» του Λονδίνου.
Σε κίνδυνο το 1/5!
Όπως αναφέρει η αυστραλιανή μελέτη, το ένα πέμπτο (20%) όλων των γνωστών θηλαστικών θεωρείται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Παράλληλα, το ίδιο ισχύει και για το 29% των αμφίβιων και το 12% των πουλιών.
Την ίδια στιγμή, νέα είδη ανακαλύπτονται με ρυθμό περίπου 18.000 ανά έτος, αλλά η έλλειψη κατάλληλων βιολόγων για να τα ταξινομήσουν, επιβραδύνει την όλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των νέων ανακαλύψεων.
Στην «Κόκκινη λίστα»
Ο αυστραλιανός κατάλογος -που δημιουργείται με τη συνεργασία περίπου 50 επιστημόνων από όλο τον κόσμο- συμπληρώνει την «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τα είδη που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
Στο μέλλον, από τον αυστραλιανό κατάλογο, μπορεί να προκύψει ένας παγκόσμιος δείκτης βιοποικιλότητας, ο οποίος θα καταγράφει την πρόοδο της ανθρωπότητας αναφορικά με την προστασία των ζώων και φυτών (το αντίστοιχο για τη φύση του χρηματιστηριακού δείκτη Ντάου Τζόουνς!).