Παρόντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θα έχει και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, διεξάγεται στην Αθήνα από σήμερα 2 ως τις 5 Νοεμβρίου το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.
Στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ μετέχουν 130 κυβερνήσεις και 250 εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και θα επικεντρωθεί σε πολιτικές που ενσωματώνουν τη μετανάστευση ως θετικό παράγοντα σε αναπτυξιακές στρατηγικές, θα μελετήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τους μετανάστες και θα εξετάσει τα οφέλη της ένταξης, της επανένταξης και της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
«Η Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία και θα προεδρεύσει της συνάντησης, «θεωρεί την ανάπτυξη και τη μετανάστευση παράλληλους δρόμους που συμβάλλουν στην ευημερία των πολιτών.
Η νόμιμη μετανάστευση συμβάλλει στην αύξηση κατά 4% του ΑΕΠ». Η υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα να επανέλθουν μαζικά στο καθεστώς της νομιμότητας οι μετανάστες οι οποίοι έχασαν αυτό το «προνόμιο» εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, όπως είναι η μη έγκαιρη καταβολή των ενσήμων, η αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων δικαιολογητικών κτλ.
Μέτρα ένταξης
Κατά την έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ, θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα εξειδικεύσει την πολιτική της κυβέρνησης για τους μετανάστες, και ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ΠαΣοΚ για τη χορήγηση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και για την παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές στους μετανάστες που έχουν άδειες μακροχρόνιας διαμονής στη χώρα μας.
Πριν από την κυβερνητική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 2 και 3 Νοεμβρίου θα διοργανωθούν από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης οι «Ημέρες της Κοινωνίας των Πολιτών», στις οποίες θα συμμετάσχουν και μεταναστευτικές οργανώσεις.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Προτεραιότητες
Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της έχει θέσει ως προτεραιότητες:
• Πρώτον, την προώθηση της ενσωμάτωσης μεταναστευτικών πολιτικών στις αναπτυξιακές στρατηγικές τόσο των χωρών προέλευσης όσο και των χωρών προορισμού.
• Δεύτερον, τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στη διασύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη.
• Τρίτον, την ενίσχυση της διαδικασίας του Φόρουμ μέσα από την προώθηση ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου.
• Τέταρτον, την καλύτερη συνεργασία των κυβερνήσεων στο πεδίο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών σε διεθνές επίπεδο.