Την κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία από το 2012 και τη διασύνδεση της, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς. Επίσης, από τις 9 Νοεμβρίου κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις θα καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και θα αποκτά ατομική μερίδα, με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης, ώστε τη στιγμή της απόλυσης του να έχει προετοιμαστεί έγκαιρα, με τη βοήθεια της Πολιτείας, για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.
Ακόμη ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.
Αναλυτικότερα:
- Ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία θα βαίνει διαρκώς μειούμενος, ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους. Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.
- Η επιλογή των κατατασσόμενων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους, τυπικά αλλά όπου αυτό είναι εμφανές και ουσιαστικά. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατεξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων.
- Μετά από συμφωνία με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου λαμβάνονται τα εξής μέτρα για την ενίσχυση των προσόντων των στρατευσίμων:
Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ). Ήδη στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργούν δύο ΚΕΚ, ένα στη Σπάρτη (για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς και μάγειρες) και ένα στον Πύργο Ηλείας (για τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής)
Όσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα διευκολύνονται από τη στρατιωτική υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το ΥΠΕΘΑ για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας, σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων.
Επίσης, δόθηκαν ήδη οι σχετικές οδηγίες, ώστε στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών καταστημάτων, να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές, προκειμένου να είναι εφικτή η διάθεση του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες.