Ριζική ανατροπή στο «άτυπο καθεστώς» προσλήψεων στο Δημόσιο, με την κατάργηση των πάσης φύσεως συμβάσεων (έργου και χρόνου) και την ισχυροποίηση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις σε όλες τις θέσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και για το τακτικό προσωπικό στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και από χθες Πέμπτη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου, με στόχο εντός 15ημέρου να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Τι προβλέπεται
Με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό:
Υπάγονται πλέον στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις που διενεργούνται στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού και στις επιχειρήσεις τους, οι ΤΕΔΚ και η ΚΕΔΚΕ, τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται από κρατικούς πόρους κατά 50%, οι τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο, το προσωπικό της Βουλής, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των Ανεξάρτητων Αρχών, της Εκκλησίας, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛ και του ΚΕΘΕΑ.
Εξαίρεση αποτελεί ο διπλωματικός κλάδος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στον έλεγχο του ΑΣΕΠ επανέρχονται πλέον και όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, τους οποίους ελέγχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
Καταργείται η προσαύξηση κατά 50% της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας.
Διατηρείται, αλλά περιορίζεται η μοριοδότηση λόγω εμπειρίας. Ειδικότερα για τις θέσεις μέσω γραπτού διαγωνισμού το ανώτατο όριο πριμοδοτούμενης εμπειρίας περιορίζεται από τα δέκα στα πέντε έτη.
Για τις θέσεις με σειρά προτεραιότητας καταργείται η μοριοδότηση κατόχων πιστοποιητικού παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ενώ η εμπειρία πέφτει από 210 σε 198 μόρια για τα 2,5 χρόνια και από 420 σε 408 για τα πέντε έτη. Για την ίδια κατηγορία θέσεων η εμπειρία δεν λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων.
Αναβαθμίζονται οι τίτλοι σπουδών. Ειδικότερα καταργείται η συνάφεια του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού με το αντικείμενο της θέσης και στο εξής το μεν πρώτο βαθμολογείται με 200 μόρια και το δεύτερο με 400. Παράλληλα αυξάνει σε 110 από 100 ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών.
Αυξάνεται στα δέκα χρόνια η διάρκεια ισχύος του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, το οποίο θα διενεργείται κάθε δύο χρόνια, ενώ ο συντελεστής βαρύτητας του βαθμού αυξάνει από 2 σε 4.
Καταργείται η προφορική συνέντευξη.
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, βασικός στόχος είναι εξισορρόπηση των μορίων που λαμβάνει κάποιος για τους μήνες ανεργίας με εκείνα των μηνών προϋπηρεσίας. Ειδικότερα:
Περιορίζονται από 1.000 σε 200 οι μονάδες ανεργίας για τους τέσσερις πρώτους μήνες και 75 ανά μήνα, μέχρι ένα έτος.
Για την εμπειρία ο υποψήφιος λαμβάνει πέντε μονάδες ανά μήνα για τους πρώτους 12, έχοντας τη δυνατότητα να φθάσει σε βάθος πενταετίας τα 408 μόρια (από 300 που ισχύει σήμερα), ενώ στο εξής η εμπειρία θα προσμετράται υποχρεωτικά και όχι κατά περίπτωση.