Οι επιχειρησιακές συνθήκες στην ελληνική μεταποιητική οικονομία επιδεινώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, τον Νοέμβριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να υποχωρεί σε χαμηλό εξαμήνου, στις 47,3 μονάδες, από τις 48 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.
Η ζήτηση για τα προϊόντα των κατασκευαστών, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, ενώ οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν περαιτέρω.
Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 46,9 μονάδες, από 48 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, με τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης από τον Απρίλιο.
Η ασθενής ζήτηση και ο έντονος ανταγωνισμός απέτρεψε τις εταιρίες από το να αυξήσουν τις τιμές τους.
Αντίθετα, οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, με τα μέλη του πάνελ να επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.
Για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους εισροών, οι Έλληνες κατασκευαστές έκαναν περικοπές των δαπανών σε άλλους τομείς. Τα επίπεδα στελέχωσης, η αγοραστική δραστηριότητα και τα αποθέματα μειώθηκαν περαιτέρω.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit για την Ελλάδα είναι ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την ανάπτυξη.
Εκτός του Αυγούστου, ο ελληνικός δείκτης παραμένει κάτω το όριο των 50 μονάδων από τον Οκτώβριο του 2008.
Στην ευρωζώνη, η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το Νοέμβριο και, μάλιστα, με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.
Ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες (υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008), από 50,7 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο στις 51 μονάδες.