Σχεδόν 80 εκατ. Ευρωπαίοι, δηλαδή 17% του πληθυσμού της Ε.Ε., ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός έχει ιδιαίτερη απήχηση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευροβαρόμετρου σχετικά με τη στάση απέναντι στη φτώχεια.
Ειδικότερα, στη συντριπτική τους πλειονότητα (ποσοστό 73%) οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στον τόπο τους, ενώ σε ποσοστό 89% ζητούν από την κυβέρνησή τους να λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Μολονότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την πρωταρχική ευθύνη, 74% των ερωτηθέντων αναμένουν, επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. κηρύσσουν την έναρξη του ευρωπαϊκού έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με το σύνθημα «σταματήστε τη φτώχεια τώρα» η εκστρατεία έχει, ως σκοπό της, να θέσει το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας στο προσκήνιο της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2010. Η φτώχεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, επηρεάζει άμεσα έναν στους έξι Ευρωπαίους.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πιο ευάλωτες από τη φτώχεια κοινωνικά ομάδες είναι εκείνες, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Λουί Μπαρόζο, το ευρωπαϊκό έτος 2010 θα πρέπει να λειτουργήσει, ως καταλύτης, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
«Ο αγώνας κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού είναι πολιτική επιταγή πρώτης τάξεως» καθώς «τα τρέχοντα στοιχεία δεν είναι πλέον υποφερτά», δήλωσε ο Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια «γενική κινητοποίηση» κατά της φτώχειας, «συνδυάζοντας την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη δεσμεύσεων και δράσης».
Το γεγονός ότι 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι φτωχοί είναι «ντροπή», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.
Παράλληλα ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο τόνισε την ανάγκη να στραφεί η προσοχή του κόσμου στις πιο ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό ομάδες της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γυναίκες και οι εθνικές μειονότητες, όπως οι Τσιγγάνοι.
Η οικονομική κρίση με την παράλληλη άνοδο της ανεργίας το 2009 ενέτεινε το πρόβλημα της φτώχειας στους κόλπους των 27 χωρών μελών της ΕΕ και κατέστησε περισσότερο απαραίτητη την ευαισθητοποίησή τους για το φαινόμενο αυτό, παρατήρησε επίσης ο απερχόμενος επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Βλαντίμιρ Σπίντλα.
«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα απ’ ό,τι σήμερα», προσέθεσε. Με τα ποσοστά της φτώχειας να ποικίλλουν από 8% ως 20% στις 27 χώρες – μέλη, θα ήταν καλό να εκπονηθούν μέθοδοι και πρότυπα που θα λειτουργούν καλύτερα στους κόλπους της Ε.Ε., κατέληξε.