Βαθιές αλλαγές και εξορθολογισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης απαιτείται προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος – Καν.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε την Ελλάδα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Μια συντονισμένη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί όταν υπάρχουν φωτιές που πρέπει να σβήσουν. Το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από την ικανότητα της πολιτικής μας κοινότητας να συνεργάζεται πραγματικά και διαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που χρειάζονται προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακάμψει, ο Ντομινίκ Στρος – Καν υπογράμμισε: «Όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά με βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αναθεώρησε από 3,1% σε 3,9% τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας παγκοσμίως μέσα στο 2010 το ΔΝΤ, αναφέροντας πως η ανάκαμψη αναμένεται πιο δυνατή από ότι είχε προβλεφθεί.
Σύμφωνα με την αναφορά του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, μέσα στο 2010 αναμένεται να σημειώσει ανάκαμψη 3,9%, εκτίμηση σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με το 3,1% της προηγούμενης. Όσον αφορά το 2011, αναφέρει πως η ανάκαμψη εκτιμάται στο 4,3%.
Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, ώθηση στην ανάκαμψη θα δώσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα αναπτυχθούν με πιο έντονους ρυθμούς σε σχέση με τις ανεπτυγμένες που θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και δημοσίου χρέους.
Καταλήγοντας, το ΔΝΤ αναφέρει πως τα μέτρα στήριξης παγκοσμίως, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποσυρθούν μέσα στο 2010, έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη.