Περίοδος χάριτος ως το 2013 θα ισχύσει για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με τα αντίστοιχα των ανδρών, ενώ οι κλιμακούμενοι συντελεστές για τη διαμόρφωση της σύνταξης, που θα προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα φθάνουν ως τα 40 χρόνια ασφάλισης, με στόχο τη δημιουργία κινήτρων παραμονής, αλλά και αντι-κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τριετή περίοδο χάριτος για την εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που θα οδηγήσει και το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στο 65ο έτος, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, έγινε τελικά δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το νομοσχέδιο που θα αφορά το ασφαλιστικό σύστημα του δημοσίου τομέα έχει ήδη καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου μηνός. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα υποχρεωθούν να εργαστούν περαιτέρω από 5 ως και 17 χρόνια. Αντιθέτως 110.000 γυναίκες έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν.
Ιδιαίτερες επιπτώσεις θα έχει η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα στις δημοσίους υπαλλήλους που ξεκίνησαν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου 1983 ως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη κι αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Οι αλλαγές αγγίζουν και τις ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Στην περίπτωση αυτή η αύξηση του ορίου ηλικίας αφορά όσες γυναίκες βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά. Αντιθέτως οι γυναίκες που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 αλλά δεν είναι μητέρες δεν υφίστανται κάποια τροποποίηση στο ασφαλιστικό τους καθεστώς καθώς ήδη έχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης με τους άνδρες συναδέλφους τους.