Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ερχόμενη τριετία θαν συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, εντός του 2010, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει προσαρμόσει τις εκτιμήσεις του σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
- Πλήρης ιδιωτικοποίηση για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα.
- Μειωμένη δεσμευτική ιδιοκτησία (34%) ή ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων, για εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μία αποτελεσματική διακριτική παρουσία.
- Ο πλειοψηφικός κρατικός έλεγχος (51%) προβλέπεται για περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.
«Πονοκέφαλος» είναι ο ΟΣΕ, όπου το έλλειμμα πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ (δημιουργεί έλλειμμα πάνω από 2 εκατ. την ημέρα). Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 49% των μετοχών της εταιρείας που έχει την εκμετάλλευση των δρομολογίων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.
Για τον ΟΠΑΠ θα προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και η πλήρης πώληση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο (43,43%). Ο χρόνος είναι συνάρτηση και άλλων παραμέτρων, όπως η εικόνα της αγοράς και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.
Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η συμμετοχή του Δημοσίου αποτιμάται στα 420 εκατ. ευρώ.
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα είναι ψηλά στη λίστα των υπό πώληση συμμετοχών του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51%. Η αξία της συμμετοχής του στις δύο εταιρείες είναι 394 εκατ. ευρώ σε κάθε μία.
Για τα ΕΛΠΕ, θεωρείται πολύ πιθανό η μείωση της κρατικής συμμετοχής, με επικρατέστερο για την αγορά τον όμιλο Λάτση, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Το ποσοστό του Δημοσίου είναι στο 35,48% και ίσως μειωθεί ακόμη και κάτω του 30%.
Στον ΟΤΕ, το Δημόσιο ελέγχει το 20% και βάσει της συμφωνίας μπορεί να πουλήσει στην Deutsche Telekom ένα επιπλέον ποσοστό 10%. Ίσως να μην περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 2010, αλλά υπάρχει ως λύση στο τραπέζι, με την προϋπόθεση όμως, πως θα αλλάξει η συμφωνία, ώστε να μη μειωθεί η επιρροή του Δημοσίου στο Οργανισμό.