Σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των απασχολούμενων στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο 2010, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Πρόκειται για το δεύτερο συνεχές τρίμηνο κατά το οποίο ο αριθμός των απασχολούμενων στη ζώνη του ευρώ παραμένει σταθερός, αφού είχε μειωθεί επί έξι τρίμηνα.
Σημειώνεται ότι επί του συνόλου του 2009, περί τα 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους συνεπεία της κρίσης, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε. ο αριθμός των ατόμων που έχουν θέση απασχόλησης παρέμεινε επίσης σταθερός κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ είχε μειωθεί κατά 0,2% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Συνολικά σύμφωνα με τη Eurostat κατά το δεύτερο τρίμηνο, 220,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είχαν θέση εργασίας, από τα οποία τα 144,3 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.
Ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης μειώθηκε στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών, αλλά αυξήθηκε στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, στον τομέα των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και σε άλλες υπηρεσίες, όπως η δημόσια διοίκηση, η υγεία και η εκπαίδευση.
Μειώθηκε αισθητά στην Ελλάδα το ωριαίο κόστος εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη-μέλη που σημειώθηκε αύξηση.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 1,8% (μέσος όρος). Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μείωσης στην ευρωζώνη μετά την Κύπρο (-2,1%). Με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης σημειώθηκε αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας. Γενικά, στην ευρωζώνη αλλά και στην Ε.Ε. σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 1,6%. Το μισθολογικό κόστος εργασίας (αποδοχές εργαζομένων και μπόνους) μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1,2% και το μη μισθολογικό κατά 3,9%. Ανά τομέα, στη βιομηχανία μειώθηκε το κόστος εργασίας στη χώρα μας κατά 2% (ευρωζώνη και Ευρώπη «27»: +1,1%), στις κατασκευές κατά 3,1 % (ευρωζώνη και Ε.Ε.: +1,7%, +1,1 % αντίστοιχα), και στις υπηρεσίες κατά 1,6% (ευρωζώνη +1,9%, Ε.Ε. +1,8%).