Οι εκλογές είναι παρελθόν και μαζί η σύντομη, ούτως ή άλλως, περίοδος προσαρμογής που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Ήδη, την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να ξεκινήσει και η νομοθετική εργασία στη Βουλή και να υπάρξουν τα πρώτα νομοθετήματα.
Με βάση τις δηλώσεις υπουργών, προτεραιότητα αποτελούν η -σταδιακή- αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επαναπρόσληψη όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν από το Δημόσιο, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ κτλ.
Κουβέντα, όμως, δεν γίνεται για το «σκίσιμο» του Μνημονίου, αφού η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο δεύτερο σκέλος των προεκλογικών της υποσχέσεων: μόνο στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης. Και το συμπέρασμα, όπως προκύπτει από τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει πρόγραμμα και επιτήρηση, αλλά αυτό απλώς δεν θα λέγεται Μνημόνιο.
Θα διαφέρει, λοιπόν, μόνο στο όνομα; Ή θα περιλαμβάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής; Αυτό φαίνεται ότι είναι και το ζητούμενο στο εξαντλητικό και σκληρό μπραντεφέρ με τους εταίρους, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις. Ακόμη και εκτός Ευρώπης, φέρνοντας την απρόσμενη παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας και κατά της «γερμανικής» λιτότητας. Και διόλου τυχαία προς αυτό είναι η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.
Προς το παρόν, σε επίπεδο εντυπώσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έχει κλέψει αρκετή από τη δόξα του Αλέξη Τσίπρα – αν όχι όλη! Και βέβαια όχι για την παράξενη επιλογή του να αφαιρέσει το ένα «ν» από το όνομά του ή για την αμηχανία που προκάλεσε ο «τσαμπουκάς» του απέναντι στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά για το γεγονός ότι εμφανίζεται σαν έτοιμος από καιρό στις συζητήσεις με τους εταίρους, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τις επαφές του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Σε… τρίτο πλάνο, αλλά με εξίσου ουσιαστική δουλειά, βρίσκονται Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης. Ο μεν πρώτος αποτελεί τον ιθύνοντα νου της κυβέρνησης στην οικονομία και χειρίζεται αποκλειστικά τον τραπεζικό τομέα, ο δε δεύτερος αποτελεί την επαφή της πολιτικής ηγεσίας με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Κι αν είναι νωρίς να μιλά κανείς για επιτυχία, πάντως για ένα δεν μπορεί να ψέξει τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του: για τα προσεκτικά τους βήματα. Αν θα έχουν αποτέλεσμα; Θα φανεί στο… χειροκρότημα.