Στην… πρέσα βρίσκεται το μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και πλειάδας υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών, που ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες για να ανακτήσει η κυβέρνηση τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Μάλιστα, ορισμένοι ρίχνουν στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών ή έστω ενός δομικού ανασχηματισμού, προκειμένου να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο και, πρωτίστως, από την «πολιτική ασφυξία» και τους «διαρκείς συμβιβασμούς» που δημιουργούνται από την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έσπευσε ο ίδιος να αποκηρύξει τα εκλογικά σενάρια δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει «νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή» και «πολλή δουλειά μπροστά της». Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι τα εκλογικά σενάρια υπάρχουν στο συρτάρι, αλλά υποστηρίζουν ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η έσχατη κίνηση που θα έκανε ο κ. Καραμανλής.
Επιπλέον, σχολίαζαν ότι νέες εκλογές, μόλις πέντε μήνες μετά την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, θα ήταν «ομολογία παταγώδους αποτυχίας» από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ επικαλούνται και ως εμπόδιο τη συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι σε περίπτωση παραίτησης εντός 12μήνου (εν ολίγοις έως τον Σεπτέμβριο του 2008), ανοίγει από τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τους πολιτικούς αρχηγούς και εάν δεν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, τότε διενεργούνται πρόωρες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να πάει τώρα σε εκλογές ως πρωθυπουργός και αυτός ο περιορισμός από μόνος του αποδυναμώνει τα εκλογικά σενάρια.
Πάντως, τόσο το Μαξίμου όσο και η Ρηγίλλης φροντίζουν να αφήσουν μια χαραμάδα για πρόωρες εκλογές – εάν η κυβέρνηση εξαναγκαστεί από τις εξελίξεις και χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών που διαθέτει μετά την ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου.
«Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να πάει σε εκλογές, αλλά πλέον με άλλους όρους, με άλλα επιχειρήματα και σε άλλο πολιτικό κλίμα…», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο κι ένα μήνυμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι δύσκολα πλέον θα γίνουν ανεκτές διαφοροποιήσεις.
Κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές, την ίδια ώρα, βλέπουν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός ευρύτατου ανασχηματισμού που θα μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια νέα αφετηρία. Οι αλλαγές για πολλούς αγγίζουν και το πρωθυπουργικό περιβάλλον που είναι «λαβωμένο» από την κρίση, λόγω των χειρισμών στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου και στην επιμέρους υπόθεση Κουκοδήμου – Κλαδά.
Τον δρόμο των αλλαγών, εξάλλου, υπέδειξε με εύγλωττο τρόπο ο κ. Μεϊμαράκης, επαναφέροντας ταυτόχρονα τη χρόνια πρότασή του για τη συγκρότηση κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων. Η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας λειτούργησε ως καταλύτης των εξελίξεων στην υπόθεση Κουκοδήμου, τη στιγμή που το Μαξίμου παρακολουθούσε παθητικά την υπόθεση.
Οι εισηγήσεις για δομικό ανασχηματισμό δεν φαίνεται να βρίσκουν συμμάχους στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και στη συνοχή της Ν.∆., παρά θα προσφέρει λύσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως οι αλλαγές να περιοριστούν μόνο σε πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην κρίση της υπόθεσης Ζαχόπουλου, και με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί αλλαγή της πολιτικής ατζέντας μέσα από την προώθηση «καυτών» αλλαγών, με αιχμή το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Γιώργος Μπάλτας