Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων απέστειλε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης.
«Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα αναδείξει το θέμα στα διεθνή φόρα. Είναι χρέος τιμής όλων μας που δε βαραίνει μόνο την κληρονομιά των προσφυγικής καταγωγής Έλληνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την πολιτική του ηγεσία, για να μην ξεχαστούν ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» ζητά ο Βλάσσης Σιώμος.
Το ιστορικό της Ημέρας
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, για να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.
Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και νωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-1896, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80.000 και 300.000. Ωστόσο οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-1918). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ελλήνων και των Ασσυρίων.
Η Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου 1996, καθιέρωσε την 24η Απριλίου, ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Για τους Αρμένιους και για τους Έλληνες προσφυγικής καταγωγής, είναι η μέρα που η κυβέρνηση των Νεότουρκων εξόντωσε περίπου 1.500.000 πολίτες με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.