«Βάλει κατά της ιερότητας της ψήφου η κυβέρνηση εν μέσω γενικευμένης αμηχανίας». Με αυτήν την φράση η «Δράση για μια Άλλη Πόλη» σχολιάζει την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο που παρουσίασε στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος από το βήμα της κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ την Δευτέρα 28 Απριλίου.
Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει η «ΔΡΑΣΗ» σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Καποδίστριας» 1997, «Καλλικράτης» 2010, «Κλεισθένης» 2019, 2024, μια ατέρμονη σειρά «μεταρρυθμίσεων» στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να ελεγχθεί η Aυτοδιοίκηση, να αδειάσει από περιεχόμενο, να απομείνει ένας μηχανικός θεσμός, χωρίς νόημα και σκοπό, χωρίς πολίτες, μια βαθμίδα παρατρεχάμενων που διεκπεραιώνουν υποθέσεις. Με ολοένα και πιο ακραίες ρυθμίσεις κάθε φορά και πιο αντιδημοκρατικές, («ομόφωνα» με την ψήφο της πλειοψηφίας), επιχειρείται να ακυρωθεί κάθε δυνατότητα για κάτι ακηδεμόνευτο, για κάτι εκτός πλαισίου, να διασφαλιστεί ότι οι δήμαρχοι και τα συμβούλια θα παραμείνουν παρακολούθημα του κομματισμού.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το προχωρά ακόμη περισσότερο. Σε περίοδο κρίσης και γενικευμένης αμφισβήτησης της πολιτικής, εντός και εκτός χώρας, επιλέγει, για δικούς της λόγους, να υπονομεύσει τα θεμέλια της καθολικής ψηφοφορίας και την πολιτειακή λειτουργία της ψήφου, εξωθώντας στα άκρα τη συστηματική «μπαχαλοποίηση» των εκλογικών διαδικασιών.
Προτείνεται ένα εκλογικό σύστημα κατάλληλο ίσως για την Εurovision, αλλά όχι για την Aυτοδιοίκηση. Κατά την κυβέρνηση, σε κάθε χαρούμενο θεατή – ψηφοφόρο – καταναλωτή θα προσφέρεται μια πανδαισία ψηφοδελτίων για να επιλέξει, όχι μόνον έναν, αλλά δύο δημάρχους, όχι έναν αλλά δύο συνδυασμούς, στο ίδιο ψηφοδέλτιο, σαν να διαλέγει μαρμελάδες στο supermarket. Και εάν δεν συγκεντρώνεται το 50% + 1 ψήφο στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα προχωρούν σε δεύτερη φάση καταμέτρησης, με τις δεύτερες ψήφους των άλλων συνδυασμών να προστίθενται στις δικές τους! Έτσι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή και δεν θα χρειάζεται δεύτερος γύρος!
«Η αλλαγή αυτή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα βοηθήσει τους πολίτες να αποφύγουν την ταλαιπωρία των πολλαπλών γύρων και να συμμετάσχουν σε μία πιο απλή διαδικασία». Οι ίδιοι που ταλαιπωρούν καθημερινά τον πολίτη με χίλιους τρόπους, ανησυχούν μην τον επιβαρύνουν στο ενδεχόμενο του δευτέρου γύρου μια φορά στα 5 χρόνια στις δημοτικές εκλογές! Μήπως στην επόμενη μεταρρύθμιση οι εκλογές καταργηθούν εντελώς, να μην ταλαιπωρούμαστε και καθόλου;
Τι υποκρύπτεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης; Μήπως η έκδηλη πλέον ανησυχία, πως η Ν.Δ. δεν θα πάει και τόσο καλά στις εκλογές και δεν θα μπορέσει να ελέγξει τους δήμους; Μήπως ο φόβος για τα «μέτωπα» που θα δημιουργηθούν απέναντι στους υποψηφίους της στον δεύτερο γύρο; Μήπως το γεγονός ότι οι κομματικοί και εκλογικοί μηχανισμοί αποδίδουν μόνο στον πρώτο γύρο, μετά ο έλεγχος χάνεται;
Ό,τι από αυτά κι αν συμβαίνει, το ζήτημα είναι άλλο: Έχουν συνείδηση των λόγων τους, όσοι υποστηρίζουν «να μην ταλαιπωρούμαστε με ψηφοφορίες»; Έχουν συνείδηση τι συνεπάγεται αυτό το επιχείρημα; Τι ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αρμόδιος υπουργός και ποια ακριβώς επιχειρηματολογία κατοχυρώνουν με αυτό τον τρόπο στον δημόσιο λόγο; Ποιος ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά;
«Η συμμετοχή είναι η προϋπόθεση» λέγαμε το 2006. Είκοσι χρόνια μετά, το σκηνικό παραμένει μπλοκαρισμένο, αλλά το ζητούμενο δεν έχει αλλάξει: Ο πολίτης για να είναι πολίτης πρέπει να έχει λόγο, ρόλο και παρουσία στον τόπο του.
Όσο κι αν η νεοφιλελεύθερη οπτική κυριαρχεί, όσο κι αν στη χώρα μας οι εξελίξεις τροφοδοτούνται και από τα ειδικότερα συμφέροντα ενός κράτους – παρακράτους, που νομοθετεί ό,τι κρίνει πιο πρόσφορο για να επεκτείνει την κυριαρχία του, επειδή άτομο και κοινότητα πάνε πάντα μαζί, στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών, παραμένει ζωντανή η μόνη ανθρώπινη και ρεαλιστική προοπτική: Αυτή μιας Πόλης ελευθερίας και αλληλεγγύης».