Τι Βρυξέλλες, τι Αθήνα – τι τρόικα, τι θεσμοί: τα γνωστά μας τεχνικά κλιμάκια μπήκαν και πάλι ξανά στη ζωή μας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση διεξάγονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες και -φαινομενικά τουλάχιστον- τα εμπόδια έχουν αρθεί και τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών αρχίζουν να διαλύονται.
Η καχυποψία, ωστόσο, παραμένει και αποτελεί αρνητικό κεκτημένο στις συζητήσεις, εν όψει της οριστικής συμφωνίας που θα πρέπει να κλειδώσει έως το τέλος της τετράμηνης παράτασης, στα τέλη Ιουνίου. Η μάχη που δόθηκε ανάμεσα σε κυβέρνηση και «θεσμούς» για τον τόπο των διαπραγματεύσεων αφορούσε μάλλον επικοινωνιακούς όρους, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε επ’ ουδενί να επαναληφθούν σκηνές με τους ελεγκτές να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία.
Το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup, πάντως, ήταν εξαιρετικά σκληρό. Και «φωτιά» έβαλε η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Serra ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εκλογές ή δημοψήφισμα, εάν οι εταίροι απέρριπταν τις προτάσεις μας.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε διαρρεύσει η πρόταση του υπουργού Οικονομικών για τους «κρυφούς» φορο-ελεγκτές. Για τους τουρίστες, δηλαδή, και τους σπουδαστές, οι οποίοι το καλοκαίρι θα οργώνουν τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς για να εντοπίσουν τους επιτήδειους που δεν κόβουν αποδείξεις. Πρόταση που τελικά είχε και μια… χιουμοριστική διάθεση, αφού αποτέλεσε για πολλές μέρες ένα από τα κορυφαία θέματα συζήτησης στο Διαδίκτυο (Facebook, Twitter), αλλά και στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης – τα οποία, πάντως, στην πλειοψηφία τους δεν δέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρόταση.
Αντιθέτως, θετικά αντιμετωπίστηκε η έτερη πρόταση του υπουργού Οικονομικών για τη «λοταρία» των αποδείξεων. Προσέξτε, λοιπόν: σύντομα θα κληθείτε να αρχειοθετείτε τις αποδείξεις από τις αγορές σας, αλλά όχι για το λόγο που γνωρίζατε ως τώρα – δηλαδή, για τη φορολογική σας δήλωση. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί σε κληρώσεις και θα επιστρέφει μέρος ή όλη την αξία του ΦΠΑ των αποδείξεων, ως κίνητρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η «μνημονιακή» Πορτογαλία.
Κι αφού λύσαμε τα πρακτικά προβλήματα με τις μεταρρυθμίσεις και τη φοροδιαφυγή, μένει να λυθεί το βασικό πρόβλημα: η ρευστότητα του Δημοσίου. Η πρώτη δόση του ΔΝΤ πληρώθηκε με… αίμα την προηγούμενη Παρασκευή και εκκρεμούν ακόμη δύο εντός του Μαρτίου, για τις οποίες οι εταίροι αρνούνται πεισματικά να βοηθήσουν με εκταμίευση, μερική ή ολική, της δόσης των 7,2 δις ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης. «Θα πάρετε τα λεφτά όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», λένε. Την οποία ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετεί στο… μακρύ μέλλον.