Η κλεψύδρα αδειάζει και ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τις 20 Αυγούστου, όταν και η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Τα υψηλά κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα από τις αρχές της εβδομάδας και οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές, ωστόσο νέες αξιώσεις προκύπτουν στην πορεία και όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι ο λογαριασμός αυτής της συμφωνίας –τον οποίο και πάλι θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι εμείς– θα είναι βαρύς.
Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει προοπτική για τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε με μία στοχευμένη παρέμβαση να κατευνάσει τους αγρότες, υποσχόμενος ότι το νέο φορολογικό δεν θα τους πλήξει και καθησύχασε ταυτόχρονα τους βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονταν αντίθετοι στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.
Στο σημείο αυτό, αρχίζουν και τα πολιτικά παράδοξα: βουλευτές της αντιπολίτευσης σε αγροτικές περιοχές (π.χ. στο Θεσσαλικό Κάμπο) να ψηφίζουν τη συμφωνία και τα μέτρα και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, να την καταψηφίζουν! Και το… καθαρό κούτελο απέναντι στην κοινωνία να ανήκει τελικώς σ’ αυτούς τους «επαναστάτες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!
Με αυτό το παράδοξο, αλλά και τις γενικότερες εσωτερικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθίσταται σαφές ότι το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο έρχεται όλο και πιο κοντά, ανεξάρτητα από τις… ορέξεις των δανειστών. Τις εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα πετάξει το γάντι στους διαφωνούντες και στην Αριστερή Πλατφόρμα και θα αποφασιστεί οριστικά ποιο δρόμο –και παρέα με ποιους– θα τραβήξει κάθε πλευρά.
Η σπουδή, εξάλλου, της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου δείχνει ότι κάτι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επισήμως, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και οι αλλαγές θα συζητηθούν στη συνέχεια. Ποιες αλλαγές; Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και η μετατροπή του συστήματος σε περισσότερο αναλογικό.
Τι λέει γι’ αυτό η αντιπολίτευση; Όλοι συμφωνούν με την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ωστόσο μάλλον δεν συμμερίζονται την άποψη της κυβέρνησης να γίνει αυτό μετά τις κάλπες. Θα ήθελαν, δηλαδή, να αλλάξει πριν τις εκλογές και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εγκριθούν οι αλλαγές από τα 2/3 της Βουλής. Κάτι που θα αξιοποιήσουν, πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση με την υπόσχεσή τους για θετική ψήφο.
Ανεξαρτήτως Θεσμών και συμφωνίας, δηλαδή, σε δουλειά να βρισκόμαστε…
Αιμίλιος Περδικάρης