Ψηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με 151 βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίζουν υπέρ και 146 βουλευτές της αντιπολίτευσης να τάσσονται κατά. Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή θα συνεδριάσει επί του αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος που ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ψηφοφορία διεξήχθη με καθυστέρηση μισής ώρας, λόγω σοβαρού τροχαίου στην εθνική οδό, που δεν επέτρεψε σε ορισμένους βουλευτές να προσέλθουν εγκαίρως στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.
Ο κ. Έβερτ , ο οποίος δεν αισθανόταν καλά, ψήφισε με επιστολική ψήφο, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Έτσι ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κ. Κουκοδήμος στάθηκε το «σωσίβιο» της κυβέρνησης, αφού με την ψήφο του επετεύχθη ο… μαγικός αριθμός 151. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Χατζηοσμάν και του ΛΑΟΣ, Β. Αποστολάτος.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως προβλέπει και ο Κανονισμός της Βουλής, υπεβλήθησαν τα όμοια αιτήματα των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η συζήτηση επί του αιτήματος,αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί με μια νέα ονομαστική ψηφοφορία στις 11 το βράδυ της Τετάρτης. Μέχρι τότε θα παραμένει στα συρτάρια της Βουλής και το ψηφισμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς δεν μπορεί να αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή όσο εκκρεμεί το αίτημα για δημοψήφισμα.
Η τύχη του αιτήματος είναι ήδη γνωστή, καθώς απαιτούνται 180 ψήφοι, αριθμό που δεν συγκεντρώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κυβερνητικό στρατόπεδο θα εμμείνει στη γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Παρά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα συνεχίζονται.
Για «μακροχρόνιο αγώνα» με στόχο «την ανατροπή του αντι-ασφαλιστικού νομοθετήματος», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ενώ αύριο Τετάρτη οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 7 το βράδυ στη Βουλή και θα παραδώσουν στον πρόεδρο της Βουλής τις περίπου 200.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό. Η ΓΣΕΕ καθιστά σαφές ότι «ο αγώνας των συνδικάτων θα εκδηλώνεται σταθερά και δυναμικά σε κάθε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου».
Τάνια Κατσάνη