Με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέπτεται την Ελλάδα η γνωστή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί. Η διάσημη ηθοποιός, ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισκέπτεται συχνά περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από κρίσεις και πολέμους. Η μεταναστευτική ροή στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να την αφήσει ασυγκίνητη – άλλωστε οι εικόνες με το δράμα των προσφύγων σε εξέλιξη έχουν κάνει πολλές φορές τον γύρο του κόσμου.
Αυτό που ήταν γνωστό μέχρι το βράδυ της Τρίτης ήταν ότι η Τζολί επρόκειτο να φθάσει στη Λέσβο το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια, αλλά και τον Καρά Τεπέ. Ωστόσο τα ξημερώματα έγινε γνωστό από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πως η 41χρονη ηθοποιός δεν θα επισκεπτόταν το νησί – αντιθέτως επιβεβαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη για τα Διαβατά.
«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια αντί για διπλωματικές λύσεις», είπε η ηθοποιός που επισκέφθηκε την Τρίτη τον προσφυγικό καταυλισμό του Σααντνάγιελ στον Λίβανο, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Πολλοί πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί γύρω της, αψηφώντας τη βροχή και τον αέρα. Η Τζολί τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλύσουν την κατάσταση και να κατανοήσουν με ακρίβεια το τι μπορεί να κάνει η χώρα τους, πόσους πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσει και με ποιον τρόπο. Επισημαίνοντας τις τεράστιες προσφυγικές ροές προς τις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία -οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους- είπε ότι το πρόβλημα «δεν περιορίζεται στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Ευρώπης. Τη μεγαλύτερη πίεση την αισθάνονται ακόμη (οι χώρες) της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», εξήγησε η ηθοποιός.
Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Η Τζολί είπε ότι «οκτώ στους δέκα είναι καταχρεωμένοι, αφού οι οικονομίες που έφεραν μαζί τους όταν έφυγαν από τη χώρα τους έχουν ήδη εξανεμιστεί».