Ενα περίεργο και αντιφατικό σκηνικό στήθηκε στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τη μια πλευρά, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που απέφυγε τις υποσχέσεις και εξαγγελίες και από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτός που διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σε δύο παράλληλους μονολόγους, με διαφορά μιας εβδομάδας, απλώθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία και η αξιολόγηση, αλλά και οι τηλεοπτικές άδειες, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να εκκρεμεί και τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τη σύγκρουσή τους για το ζήτημα.
Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας και τη διευθέτηση του χρέους, ωστόσο, ήρθε να «φρενάρει» η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη. «Η ρύθμιση του χρέους δεν καλύπτεται από την περίοδο μόνο μιας κυβέρνησης, θα πάρει και μετά το 2018», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος είναι γνωστό ότι διακρίνεται για το ρεαλισμό του. Και παρά την προσπάθεια τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και του Μαξίμου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η αλήθεια είναι πως σημαντικές εξελίξεις δεν αναμένονται τουλάχιστον έως τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή το φθινόπωρο του 2017.
Όσο για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Αιχμή αποτελεί η οικονομική πολιτική και οι εξαγγελίες για μειώσεις φόρων, όπως αυτή για «ψαλίδισμα» του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Στόχος του προέδρου της ΝΔ και των συνεργατών του είναι να περιγράψουν, όπως λένε, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα επιτρέψει αφενός στην κοινωνία να ανασάνει και αφετέρου θα προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να επιστρέψει η ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, στη ΝΔ αναδεικνύουν ως βασικό ζήτημα αυτό της ασφάλειας – ή, όπως το ονομάζουν οι ίδιοι, αυτό του «νόμου και της τάξης» στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας.