Αντίστροφη μέτρηση για Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής και οι διαβουλεύσεις εντείνονται
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα για «καθαρή λύση» στο θέμα του χρέους βαδίζει η κυβέρνηση. Σχεδόν 10 μέρες απομένουν έως το Eurogroup, όμως είναι πολύ πιθανό ότι λύση δεν θα υπάρξει και έτσι το θέμα θα πάει σε υψηλό επίπεδο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής (22 Ιουνίου). Αυτό αφήνει να εννοηθεί το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και να ποντάρει στο μέτωπο του Νότου, με συμμάχους Γαλλία και Ιταλία.
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εξελίσσονται και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει τη συμφωνία για το χρέος, όμως τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ εξακολουθούν να αντιστέκονται. Όλα δείχνουν μάλιστα ότι η πρόταση που θα καταθέσουν οι εταίροι στην Αθήνα δεν θα είναι κατά τι καλύτερη από αυτή που παρουσίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον έναν τρόπο επικοινωνιακής διαχείρισης.
Διότι οι βουλευτές της, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τα μέτρα -και έκαναν το «καθήκον» τους- κατανοούν πλέον πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από την εικόνα που παρουσιάστηκε πρώτα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι γραβάτες μπήκαν στην ντουλάπα, τα αντίμετρα παραμένουν μετέωρα και η ρύθμιση του χρέους μοιάζει αμφίβολη. Το ίδιο και η ένταξη στο περίφημο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα μπορούσε να φέρει ρευστότητα σε τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άρα και η συνεπακόλουθη έξοδος της χώρας στις αγορές για τις δανειακές της ανάγκες.
Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις είναι διαρκώς αντιφατικές. Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια εθνικής συνεννόησης μέσα από συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Πρόταση που διατύπωσε δημοσίως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και το Μαξίμου δήλωσε ότι δεν το σκέφτεται, αλλά «αυτή τη στιγμή». Θα ήθελε, όμως, μια κοινή γραμμή για το χρέος, γιατί είναι «εθνική υπόθεση». Και τι λέει η αντιπολίτευση; Ότι η κυβέρνηση ψάχνει για συνενόχους στις «αμαρτίες» της.