Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οδηγεί, παρά τις επώδυνες αποφάσεις, στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης
H τελευταία πράξη πριν από το Eurogroup που θα σφραγίσει την τρίτη αξιολόγηση την επόμενη Δευτέρα (22/1) γράφεται νωρίτερα και συγκεκριμένα αυτή τη Δευτέρα στη Βουλή. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συνεδρίαση θεωρείται ιστορική για άλλους λόγους: θα είναι η τελευταία φορά που θα ακουστεί στην αίθουσα της Ολομέλειας το «ναι σε όλα», αφού θα τεθεί εφεξής σε ισχύ το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας των βουλευτών.
Εκπλήξεις δεν αναμένονται για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού ουδείς κυβερνητικός βουλευτής σκέπτεται το ενδεχόμενο να καταψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου των 1.500 (!) σελίδων και 400 άρθρων. Γεγονός που μαρτυρά, εκτός των άλλων, το φόβο τους για τις κάλπες και το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγούν. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Συγκεκριμένες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, άλλωστε, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις ιδεολογικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων -η οποία δημιουργεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις (και) από βουλευτές, ιδίως σε ό,τι αφορά τρίτεκνους και πολύτεκνους- η επέκταση των πλειστηριασμών και κυρίως η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες – ρύθμιση που έχει αποτελέσει κόκκινο πανί για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και αναζωπυρώνει το μέτωπο που έχει ανοίξει εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου πάντως υιοθετεί το σενάριο των τελευταίων δύσκολων αποφάσεων και της πορείας εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι, με το τέλος του προγράμματος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2018 για έτος ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική με ταξικό πρόσημο.
Μόνο που ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού αποδεικνύεται έωλος, δεδομένου ότι έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που περιγράφει το πολυνομοσχέδιο. Πόσω μάλλον όταν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να κλείσει με επιτυχία και η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, θα πρέπει να προχωρήσουν όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια.