Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σε lockdown από την Παρασκευή η Γαλλία

 

Την επιβολή lockdown στη χώρα ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα – τα οποία τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή – δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους, με εξαίρεση την αγορά βασικών αγαθών, παροχή ιατρικής βοήθειας και σωματικής άσκησης για μία ώρα κάθε μέρα.

Οι Γάλλοι θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δουλειά εάν ο εργοδότης τους θεωρεί ότι είναι αδύνατο να εργαστούν από το σπίτι και – σε αντίθεση με το προηγούμενο lock down του Μαρτίου – τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19 και σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε». Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. «Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. «Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη διαλογή μεταξύ των ασθενών, με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους και 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μερικό lockdown και στη Γερμανία

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Σύμφωνα με την απόφαση, από τη προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Τελευταίες Ειδήσεις

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Γράφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώην υπουργός, υποψήφιος στις διαδικασίες εκλογής Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ανιστόρητη δήλωση του κ. Ερντογάν για...

Ο Καιρός Σήμερα

Εγγραφείτε στο Newsletter