H επιχειρηματική ειδησεογραφία βρήκε μάλλον μία «αστείρευτη» πηγή υλικού, που δεν είναι άλλη από τη Marfin Investment Group. Η πρόσφατη «ρήξη» στις σχέσεις των πρώην φίλων Ανδρέα Βγενόπουλου (αντιπροέδρου της MIG) και Δημήτρη Δασκαλόπουλου (δημιουργού της Vivartia) και η αποχώρηση του τελευταίου από το κοινό εγχείρημα για τη δημιουργία ενός κολοσσού στον χώρο των τροφίμων, έδωσε τροφή σε πολλά «πικάντικα» σενάρια. Ταυτόχρονα, η αιφνιδιαστική αναδιάταξη των στρατηγικών συμμετοχών του Ομίλου της Marfin, με επίκεντρο τη Marfin Popular Bank, δημιουργεί νέους προβληματισμούς στην αγορά.
Η επιχειρηματική διαδρομή του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου δείχνει έναν άνθρωπο που αρέσκεται στις ανατροπές, δεν διστάζει να αναλάβει ρίσκα και, σε κάθε περίπτωση, δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι «άσπονδοι φίλοι» του τον κατηγορούν ότι η ισχύς που απέκτησε τα τελευταία χρόνια τον έχει καταστήσει αλαζόνα, ενώ το μόνο που σκέφτεται δεν είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη αλλά η αποκόμιση κερδών από αγορές και πωλήσεις συμμετοχών σε εταιρείες. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι ο δεύτερος ισχυρός άνδρας της MIG έχει βαλθεί να κρατά σε εγρήγορση τους επιχειρηματικούς συντάκτες και όχι μόνο…
Μετά την αποχώρηση Δασκαλόπουλου από τη Vivartia και με τη μετοχή της εταιρείας να βρίσκεται προσωρινά σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά περιμένει πλέον, από ημέρα σε ημέρα, την ανακοίνωση του νέου business plan της εταιρείας, για την περίοδο 2008-2010. Οπότε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δ. Δασκαλόπουλου, «η νέα ιδιοκτησία καλείται να διαμορφώσει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του δικού της οράματος και των δικών της αντιλήψεων και πρακτικών…».
Απορρίπτοντας πολλά από τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τις εξελίξεις στη Vivartia, η πλευρά Βγενόπουλου αρνείται ότι υπάρχουν σχέδια για «σπάσιμο» μονάδων της εταιρείας, ενώ έως το τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το placement σε θεσμικούς επενδυτές, το οποίο παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν σε ένα ποσοστό γύρω στο 25%, με τιμή ανά μετοχή τα 26 ευρώ.
Την ίδια περίοδο που η αγορά παρακολουθούσε το «σίριαλ» της Vivartia, η MIG ανακοίνωνε την απόκτηση του 5,02% των μετοχών της Marfin Popular Bank (ΜΡΒ), ενώ η δεύτερη κοινοποιούσε την πρόθεσή της να πωλήσει τη συμμετοχή της κατά 6,45% στο κεφάλαιο της πρώτης, μετά τη 16η Ιανουαρίου 2008. Όπως επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές, ίσως η κίνηση αυτή να αποτελεί ένα πρώτο βήμα του Ομίλου για τη συγκέντρωση δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο, στο πλαίσιο του δεδηλωμένου στόχου να καταστεί η MPB μία από τις ισχυρότερες τράπεζες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.