H «επίδειξη πυγμής» από πλευράς της κυβέρνησης, προκειμένου να εμφανίσει ότι έχει το «πάνω χέρι» στην υπόθεση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) αντιμετωπίζεται με πολιτική ήπιων τόνων από πλευράς Marfin Investment Group (MIG). Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ανοίγει όλα τα χαρτιά της, καθώς το τοπίο που διαμορφώνεται πλέον στον ΟΤΕ κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι.
Αναμφίβολα, η δυναμική είσοδος της MIG στον Οργανισμό, με ποσοστό 11%, αναστάτωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η εταιρεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, διεκδικεί -και όπως δείχνουν τα πράγματα θα επιτύχει- την εκπροσώπησή της στο Δ.Σ. του ΟΤΕ. Άρα, θα έχει λόγο στις επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις του Οργανισμού. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αδυναμία, προς τα παρόν, εξεύρεσης Ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει στον ΟΤΕ τεχνογνωσία, αλλά και προϋποθέσεις συνεργιών, που όσο διατηρείται θα δίνει… πόντους στην παρουσία της MIG. Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι ότι ουσιαστικά «μπλοκάρεται» το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ κάτω από το 10% (από 28% που είναι σήμερα), σε περίπτωση που «ναυαγήσει» η υπόθεση του ξένου επενδυτή. Κι αυτό, καθώς εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η θέση της MIG στον ΟΤΕ θα ισχυροποιούνταν περαιτέρω.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη, να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε «επιθετική κίνηση» προς τον ΟΤΕ θα την βρει απέναντι, ωστόσο οι σύγχρονες συνθήκες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι της παρέχουν πλήρη… προστασία. Ιδιαίτερα, εάν κάποια στιγμή επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν διάφορα κεφάλαια να συγκεντρώνουν μετοχές του ΟΤΕ για λογαριασμό της Marfin.
Πάντως, η τελευταία δείχνει να συνεχίζει τη γνωστή τακτική της ήρεμης αναμονής, αντιμετωπίζοντας… στωικά τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Έτσι, φέρεται να μην αντιτίθεται σε οποιοδήποτε σχέδιο εισόδου ξένου στρατηγικού επενδυτή, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η εμπλοκή της στον ΟΤΕ δεν έχει κερδοσκοπικά κίνητρα, αλλά συνιστά κίνηση στατηγικού-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φροντίζει να κρατά τους «φύλακες» σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι η θέση της MIG στον Οργανισμό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και τα «νέα» σε επίπεδο στρατηγικής και αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.