Ο κύβος ερρίφθη και από την προηγούμενη Παρασκευή η Marfin Investment Group του αεικίνητου Ανδρέα Βγενόπουλου είναι το νέο «αφεντικό» της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μετά από έντονες παρασκηνιακά διεργασίες, τελικώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η πρόταση της MIG εξασφάλιζε για την ίδια τον απεγκλωβισμό από μία ακόμη προβληματική εταιρεία, αλλά και για τον ίδιο τον αερομεταφορέα την πλέον ορατή λύση για να συνεχίσει να υφίσταται.
Το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει ο Όμιλος για την απόκτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ανέρχεται στο ύψος των 177,2 εκατ. ευρώ και επιμερίζεται ως εξής: 45,7 εκατ. ευρώ για το πτητικό έργο, 16,7 εκατ. ευρώ για την τεχνική βάση, 60 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της «Πάνθεον», 5 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας τεχνικής βάσης, 5 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης και 44,8 εκατ. ευρώ για την επίγεια εξυπηρέτηση.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επίγειας εξυπηρέτησης, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν αυτό θα παρασχεθεί σε συνεργασία με τη Swissport ή εάν τελικώς η MIG το αναλάβει μόνη της.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Ομίλου της Marfin σκόρπισε χαμόγελα και στις δύο πλευρές. Από το Μαξίμου οι πρώτες δηλώσεις έκαναν λόγο για «σημαντικό βήμα που δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποτελεσματικότητα τις μεταρρυθμίσεις», ενώ ο κ. Βγενόπουλος έσπευσε να δηλώσει: «Είναι μια σημαντική μέρα για τη MIG. Νιώθουμε ικανοποιημένοι γιατί κάναμε το καθήκον μας και για τη χώρα, αλλά και για μια ιστορική εταιρεία. Θα δουλέψουμε σκληρά για την αναβίωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας».
Πόσο εύκολη είναι όμως η υπόθεση της αναβίωσης του πρώην εθνικού αερομεταφορέα, την οποία προσδοκά ο ισχυρός άνδρας της MIG; Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ουσιαστικά πρόκειται για μια «χαμένη υπόθεση». Η μείωση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια, σε συνδυασμό με τις «παιδικές ασθένειες» της Ολυμπιακής, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον της. Μάλιστα, κάποιοι σπεύδουν να υιοθετήσουν το σενάριο που θέλει τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο να έχει αποφασίσει την αγορά της εταιρείας, προκειμένου να «ξελασπώσει» την κυβέρνηση, προσδοκώντας στη δική της βοήθεια, όταν θ’ ανοίξει το ζήτημα των συγχωνεύσεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο…
Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα που αναλαμβάνει ο κ. Βγενόπουλος μόνο μικρό δεν είναι. Ουσιαστικά καλείται να επιτύχει εκεί που απέτυχαν πριν, τόσο και τόσοι «σωτήρες». Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου της MIG έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι διαθέτει την ικανότητα να βγαίνει «αλώβητος» και κερδισμένος μέσα από καταστάσεις που όλοι οι άλλοι θεωρούσαν… τελειωμένες.
Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη, πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας για την απόκτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κινούμενος αστραπιαία, απέσπασε δύο εμπειρότατα στελέχη από την ανταγωνίστρια, πλέον, εταιρεία Aegean. Ειδικότερα, στην οικογένεια της MIG ανήκει πλέον ο εκ των ιδρυτών της δεύτερης, Αντώνης Σιμιγδαλάς, καθώς και ο μέχρι πρότινος εμπορικός διευθυντής του ιδιωτικού αερομεταφορέα, Στ. Δαλιάκας. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τα δύο ικανότατα στελέχη να ακολουθεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα και ο τεχνικός διευθυντής της Aegean, Θ. Πασχάλης.
Παράλληλα, η νέα διοίκηση της Ολυμπιακής σκοπεύει στις αμέσως επόμενες ημέρες να δημοσιεύσει και τις πρώτες αγγελίες της για την αναζήτηση προσωπικού στα… δικά της μέτρα, οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στην ελεύθερη αγορά, όσο και στους 7.500 εργαζόμενους της εταιρείας (5.000 μόνιμους και 2.500 εποχικούς).
Επίσης, στο διάστημα που θ’ ακολουθήσει θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει και με τον υφιστάμενο στόλο της Ολυμπιακής. Εάν, δηλαδή, θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση της MIG με την κυβέρνηση για την απόκτηση των 18 ιδιόκτητων αεροσκαφών, η αξία των οποίων αποτιμάται στα 90,3 εκατ. ευρώ ή ο Όμιλος θα προχωρήσει σε αναζήτηση αεροσκαφών από το εξωτερικό.
Πολλοί πιστεύουν ότι η διοίκηση της MIG θα προσανατολισθεί προς τη δεύτερη λύση, καθώς η διεθνής οικονομική συγκυρία έχει «στριμώξει» τις αεροναυπηγικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις προκειμένου να «σπρώξουν» το αδιάθετο εμπόρευμά τους.
Βέβαια, όπως και με τις προηγούμενες επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Βγενόπουλου, είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να κάνει κάποιος προβλέψεις. Εξάλλου, οι κινήσεις θα είναι άμεσες, αφού η θερινή τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών, οπότε και η Ολυμπιακή, υπό τη νέα πλέον διοίκησή της, θα κληθεί να δείξει πόσο ψηλά κι ανταγωνιστικά μπορεί να πετάξει…