«Ο κόσμος έχει φοβηθεί»
Με μελανά χρώματα μας περιέγραψε και την κατάσταση που επικρατεί και κατά τις θερινές εκπτώσεις. «Δυστυχώς, δεν πήγαμε καλά και σε αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο η κάκιστη οικονομική συγκυρία», τονίζει και προσθέτει: «Μιλάμε για ελεύθερη πτώση του τζίρου. Ο κόσμος έχει φοβηθεί από την παρούσα κατάσταση, αλλά κι επειδή δεν ξέρει τι τον περιμένει από τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια να μην υπάρχει καθόλου ευνοϊκό κλίμα στην αγορά».
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, «δεν πέφτει χρήμα στην αγορά, καθώς ακόμη και οι τράπεζες, ενώ ενισχύονται από το Δημόσιο, κουμπώνονται, πλέον, απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που πέφτουν θύμα της οικονομικής κρίσης και οδηγούνται στο κλείσιμο, αλλά δεν είναι και οι μόνες. Ο κ. Παπαχρυσάνθου απαντά καταφατικά στην ερώτησή μας αν ισχύει το γεγονός ότι ακόμη και καταστήματα που αντιπροσωπεύουν εμπορικές αλυσίδες ή γνωστές φίρμες οδηγούνται σε κλείσιμο:
«Φυσικά. Όταν διαπιστώνεται ότι ένα τέτοιο μαγαζί δεν είναι βιώσιμο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, πράγματι οδηγείται σε κλείσιμο, για να επιβιώσουν άλλα καταστήματα σε άλλες περιοχές που κάνουν μεγαλύτερο τζίρο και άρα μεγαλύτερα έσοδα. Όλος ο κόσμος πλήττεται από αυτήν την κατάσταση».
«Λάθος κίνηση η αύξηση ΦΠΑ»
Η επόμενη ερώτησή μας είναι να κάνει με την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ και αν έβαλε κι εκείνη το… χέρι της στην τραγική εικόνα της αγοράς και στις εκπτώσεις. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΜ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. «Η αύξηση του ΦΠΑ απορροφήθηκε από τα καταστήματα και δεν έγινε καμία αναπροσαρμογή στις τιμές των προϊόντων», μας λέει, αλλά δηλώνει αβέβαιος για το μέλλον και αντίθετος στο συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο:
«Το μέλλον θα δείξει τις επιπτώσεις για μαγαζάτορες και εμπόρους από την αύξηση του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια λανθασμένη κίνηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έσοδα, αντί για τα έξοδα των επιχειρήσεων, λόγω της πολύ πεσμένης κίνησης. Αν είχε γίνει μείωση του ΦΠΑ, θα είχε δημιουργηθεί και κίνητρο στον κόσμο, άρα θα γινόταν τζίρος, άρα θα ήταν και μεγαλύτερα τα έσοδα. Επίσης, ένας χαμηλότερος ΦΠΑ θα απέτρεπε και τη μη κοπή αποδείξεων και τιμολογίων, ενώ τώρα που είναι αυξημένος -σε πολλές περιπτώσεις- οδηγεί μαγαζάτορες και πελάτες να συναινούν στη μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων, προκειμένου να αγοράσουν ένα προϊόν σε χαμηλότερη τιμή».