Αν και οι διαδικασίες για την αποχώρηση 1.600 έως 1.700 υπαλλήλων από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΕ), μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, έχουν «παγώσει» μέχρι να ψηφιστούν τα μέτρα για τα εργασιακά, ωστόσο στο μέγαρο της Λ. Κηφισιάς μόνο εφησυχασμός δεν επικρατεί.
Η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συνδικάτα, προκειμένου να εντάξει στο πρόγραμμα (αφορά όσους κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την τριετία 2013-2015) όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους από τον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας. Κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη εάν αναλογιστεί κάποιος ότι από τον συγκεκριμένο κλάδο έχουν «χαθεί» πάνω από 1,3 εκατομμύρια γραμμές από το 2009 (ένα τέταρτο του συνόλου), καθώς η κρίση στρέφει πολλούς καταναλωτές σε εναλλακτικούς παρόχους. Πάντως, από τη στιγμή που θα πάνε όλα καλά με το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 400 εξειδικευμένων εργαζομένων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στους τομείς της νέας τεχνολογίας.
Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Μιχάλη Τσαμάζ είναι αυτό των δανειακών υποχρεώσεων. Όπως ανέφερε πρόσφατα, ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ μειώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ, τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο μέχρι το 2013 θα πρέπει να εξυπηρετηθούν δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ (900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013 και 1,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς). Η αποπληρωμή των δανείων αυτών θα επιχειρηθεί να γίνει μέσω της πώλησης του Hellas Sat, καθώς και της θυγατρικής του GLOBUL, στη Βουλγαρία, που τοποθετούνται χρονικά ως το τέλος Μαρτίου του 2013.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΤΕ εξακολουθεί να έχει παράπονα σε ό,τι αφορά την πολιτική της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέναντί του, ενώ στρέφεται και κατά των εναλλακτικών παρόχων. Ειδικότερα, πρόσφατα ο Μ. Τζαμάζ δήλωσε ότι «ο ανταγωνισμός παραμένει σκληρός. Υπάρχουν περιπτώσεις που επιστρατεύονται και τακτικές “κάτω από τη μέση”, για παράδειγμα με ιδιότυπες πρακτικές προσέλκυσης πελατών ή με άδικα αιτήματα διαιτησίας, μέσω της ρύθμισης».
Παράλληλα, όπως υποστήριξε, ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πάνω από 90 εκατ. ευρώ για τις υποδομές του VDSL, οι οποίες και παραμένουν ανεκμετάλλευτες για περίπου δύο χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ρυμθιστική Αρχή. Ωστόσο, εκτιμά ότι, εάν δεν υπάρξει νέα καθυστέρηση, στις 26 Νοεμβρίου θα μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση υπηρεσιών υπερταχύτατου internet, μέχρι και 50Mbps.
Θάνος Σταθόπουλος