Το γεγονός ότι η Μαρινόπουλος είναι ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού επιχειρείν που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό ντόμινο επιχειρηματικής αστάθειας στην οικονομική λειτουργία της αγοράς, είναι κοινός τόπος. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Ελεγκτική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί, για λογαριασμό της Σκλαβενίτης, ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Μαρινόπουλος.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ συγκαταλέγεται στους βασικούς όρους που έχει θέσει η Σκλαβενίτης για να συμμετάσχει στη σωτηρία της Μαρινόπουλος. Σημειωτέον ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σκλαβενίτης είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διάσωση της Σκλαβενίτης. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά και από την επίσημη ενημέρωση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού μεταξύ των 33 hypermarket Carrefour που θα περάσουν στην κοινή εταιρεία με την Σκλαβενίτη όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -τον πλήρη έλεγχο της οποίας έχει η Σκλαβενίτης– συγκαταλέγεται και το μεγάλο Carrefour στο εμπορικό κέντρο Avenue του Αμαρουσίου. Σε ό,τι αφορά τώρα τις υπόλοιπες υγιείς αλυσίδες, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο που «συμβεί το μοιραίο» ώστε να κινηθούν με ταχύτητα και να αποκτήσουν καταστήματα – φιλέτα, όπως ήδη έχει συμβεί και με την περίπτωση του σουπερμάρκετ Ατλάντικ πριν από 7 χρόνια περίπου.
Σχετικά με τον έλεγχο τώρα που έχει ξεκινήσει να διενεργεί η ελεγκτική εταιρεία, στο τέλος του εάν παρουσιαστεί σημαντική διαφορά προς τα πάνω σε σχέση με αυτά που έχει δηλώσει η Μαρινόπουλος ότι οφείλει σε προμηθευτές, η αγορά θεωρεί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η πλευρά Σκλαβενίτη να κάνει πίσω, όπως έκανε και στην περίπτωση Βερόπουλου.
Τι δείχνουν οι ισολογισμοί 2012 – 2013 – 2014
Έντονα και συνεχιζόμενα αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, μεγάλες καθαρές ζημίες, ασυμμάζευτες ταμειακές ροές και σειρά παρατηρήσεων από τους ορκωτούς ελεγκτές «έκρυβαν» οι λογιστικές καταστάσεις της αλυσίδας Μαρινόπουλος κατά την τριετία 2012-2014 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα! Έτσι, όπως προκύπτει από τα επίσημα πλέον στοιχεία, παρά τα κατά καιρούς φιλόδοξα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούνταν, η οικονομική αιμορραγία δεν έλεγε να σταματήσει και ο μόνος λόγος που κρατούσε στη ζωή τον γνωστό Όμιλο ήταν η δυνατότητά του να αναχρηματοδοτεί τις ολοένα και αυξημένες υποχρεώσεις του, με τις τράπεζες και τους προμηθευτές να βάζουν «γερή πλάτη». Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στα τέλη του 2014 -όπως παρουσιάζεται στις λογιστικές καταστάσεις, δείχνει να είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή (π.χ. ύψος υποχρεώσεων, ληξιπρόθεσμες οφειλές), με αποτέλεσμα να πιθανολογείται βάσιμα πως αν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι παρενέργειες θα ήταν πολύ λιγότερες και σαφώς πιο διαχειρίσιμες.