Θετικά γνωμοδότησε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Αττικής για τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεκινήσουν έργα υποδομής και ανέγερσης κτηρίων, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ελληνικού από τη Lamda Development.
Η Μαρίνα Αγίου Κοσμά αποτελείται από μια θαλάσσια περιοχή που έχει έκταση 528 στρέμματα ενώ άλλα 32 στρέμματα είναι οι χερσαίοι χώροι. Η Lamda Development έχει σχεδιάσει τη μεταμόρφωσή της, ώστε συνολικά να προβλέπονται πάνω από 300 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και γιοτ, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 80 μέτρα.
Μεταξύ των επιτρεπόμενων χρήσεων γης μπορούν να περιλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, γραφεία/τράπεζες/κτήρια διοίκησης, τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εστιατόρια/αναψυκτήρια/κέντρα διασκέδασης, κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση, χώροι συνάθροισης κοινού/πολιτιστικά κτήρια, χώροι πρασίνου, κτήρια/γήπεδα στάθμευσης και αποθήκευσης, πρατήρια καυσίμων και εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ο σχεδιασμός
Ο γενικός σχεδιασμός της Μαρίνας Αγίου Κοσμά αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα, έτσι ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη αξιοποίηση της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας, καθώς και τη βέλτιστη ανάπτυξη της διατιθέμενης χερσαίας ζώνης, με στόχο τη διαμόρφωση μιας μαρίνας υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίας ποιότητας και αισθητικής, σύμφωνα με τα πλέον προηγμένα διεθνή πρότυπα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πόλου διεθνούς εμβέλειας και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.
Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της μαρίνας, αυτή θα διαθέτει:
-Συνολική επιφάνεια χερσαίας ζώνης: 31.442,85 m2
-Γενικό συντελεστή δόμησης επί του συνόλου της χερσαίας ζώνης: 0,029
– Μέγιστη συνολική εκμετάλλευση / δόμηση: 900 m2
– Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 15% επί συνολικής επιφάνειας Τομέα 1
-Μέγιστο ύψος κτηρίων: 16,0 m
-Επιτρεπόμενες χρήσεις γης:
Διοίκηση και λειτουργία μαρίνας