Τεράστια ιστορία έγραψε ο Νάσος Γκαβέλας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς με μια εντυπωσιακή κούρσα στον τελικό των 100 μέτρων Τ11 του στίβου κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση το χρυσό μετάλλιο και έγινε μόλις ο τρίτος Έλληνας Παραολυμπιονίκης που πετυχαίνει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα.
Ο Νάσος Γκαβέλας, μαζί με τον οδηγό του, Γιάννη Νυφαντόπουλο, έκαναν μια εκπληκτική κούρσα, φτάνοντας στο χρυσό μετάλλιο, κάτι που γέμισε τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, καθώς αυτή η επιτυχία, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, μόνο εύκολη δεν ήταν.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην ΕΡΤ, ο Νάσος Γκαβέλας, μίλησε για την άσχημη ψυχολογική κατάσταση, στην οποία βρέθηκε μετά τον τραυματισμό του οδηγού του και την αναγκαστική αλλαγή του, το πόσο σημαντική είναι η ομαδική προσπάθεια, αλλά και το πείσμα που τον οδήγησε στην κορυφή, για το οποίο, όπως αξίζει, επιθυμεί να πανηγυρίσει δεόντως, μαζί με τους δικούς του ανθρώπους.
Οι δηλώσεις του Νάσου Γκαβέλα
«Δεν θα μιλήσω για τον εαυτό μου, αλλά για όλους τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει κι ένας από αυτούς είναι αυτός εδώ ο βλάκας (σ.σ. Γιάννης Νυφαντόπουλος), που έχει δώσει την ψυχή του εδώ και δύο μήνες. Όπως και με τον Μήτσο πέρυσι βγάλαμε την ψυχή μας και δυστυχώς το παιδί τραυματίστηκε.
Αλλά ήρθαμε εδώ για να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό των 100 μέτρων. Δεν ήρθαμε για να χάσουμε, ήρθαμε για να κερδίσουμε. Δόξα τω Θεώ μας ευλόγησε με αυτό το χρυσό μετάλλιο. Δεν το πιστεύω! Δύο μήνες με τον Γιάννη ήμουν σε πάρα πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη, πέρασα πάρα πολύ δύσκολα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Όταν μου έλεγαν όλοι «τι έγινε Γκαβέλα, μήπως τελείωσες, μήπως δεν μπορείς να τρέξεις;»
Όχι μάγκες, δεν είναι ότι δεν μπορώ να τρέξω. Είναι ότι θέλω χαμόγελο και ανθρώπους να το πιστεύουν παραπάνω από δύο φορές για να κερδίσουμε. Αυτό και μόνο. Δεν είμαι μόνος μου, είναι και ο Γιάννης, τρέξαμε μέχρι τέλους. Μου είπε, «εγώ θα τρέξω, αν θέλεις πέσε κάτω να συρθείς, πονάει, θα βγάλεις δέρμα». Κι έλεγα «όχι ρε φίλε μην κάτσω να σκοτωθώ». Θα σκοτωθώ στον τερματισμό και θα τους κερδίσουμε με τρία εκατοστά, κι έτσι έγινε», δήλωσε αρχικά, ενώ απευθυνόμενος στον οδηγό του, Γιάννη Νυφαντόπουλο, αναφώνησε ενθουσιασμένος:
«Μαζί θα πάμε να το κάψουμε! Ραντεβού τώρα στις Βρυξέλλες στο Diamond League, τελευταία κουρσίτσα και μετά θα πάμε να πανηγυρίσουμε με τον Καραλή και τον Τεντόγλου διότι στο ΟΑΚΑ δεν θα είναι μόνοι τους»!
Η υπόσχεση του Γιάννη Νυφαντόπουλου στον πατέρα του Γκαβέλα
Εμφανώς συγκινημένος, αλλά αρκετά συγκρατημένος, ο οδηγός του Νάσου Γκαβέλα, Γιάννης Νυφαντόπουλος, μίλησε για το βάρος της ευθύνης που ο ίδιος κουβαλούσε στο να σταθεί αντάξιος των απαιτήσεων, αλλά και την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από τον αγώνα στον πατέρα του σπουδαίου αθλητή.
«Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος και πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το παιδί. Για την προσπάθεια που κατέβαλε. Εγώ είχα πάρα πολύ δύσκολο έργο, γιατί τα προηγούμενα παιδιά που ήταν στη θέση μου είχαν αφήσει μια πάρα πολύ βαριά παρακαταθήκη που έπρεπε να συνεχίσω. Το μόνο που ήθελα ήταν ο Νάσος να περάσει πρώτος της γραμμή του τερματισμού. Υποσχέθηκα στον πατέρα του ότι θα τον κάνω να φωνάζει και να κλαίει, όπως μου ζήτησε. Ελπίζω να το έκανα και να είναι χαρούμενος για το γιο του. Πάνω από όλα ο Νάσος να το ευχαριστηθεί, να βάλει το μετάλλιο μέσα στην ψυχή του».
Χαράλαμπος Μπονάτσος: «Μας έκανες περήφανους!»
Την μεγάλη επιτυχία του Νάσου Γκαβέλα, επιβράβευσε με μήνυμά του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαράλαμπος Μπονάτσος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρυσός ο «δικός» μας Νάσος Γκαβέλας! Νάσο, για μια ακόμη φορά μας έκανες περήφανους!».
Ποιος είναι ο Νάσος Γκαβέλας
Ο Νάσος Γκαβέλας γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1999. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού, από το οποίο και πέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017. Σε ηλικία μόλις 10 ετών, διαπίστωσε μέσα από την τάξη και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην ανάγνωση, ότι η όρασή του σταδιακά μειωνόταν. Ανακάλυψε ότι αυτό οφειλόταν σε μία γονιδιακή ασθένεια (νόσος Σταργκαρντ), η οποία εμφανίζεται σταδιακά και έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης.
Αυτή η αντικειμενική δυσκολία δεν ήταν ικανή στο να τον κάνει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ζωή και να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Από τα 17 του χρόνια μπήκε στους στίβους, όπου και έδειξε το πλούσιο ταλέντο του. Σήμερα, κατέχει το Παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας Τ11 στα 100μ. με χρόνο 10,82 δευτερόλεπτα και στα 60μ. με 7,10 δευτερόλεπτα. Έχει επίσης διακριθεί τόσο στο Παγκόσμιο όσο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στα τρία σημαντικότερα πρωταθλήματα.
Το 2021 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, επίτευγμα που επανέλαβε και στο Παρίσι, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος, καθώς έγινε μόλις ο τρίτος Έλληνας Παραολυμπιονίκης που κατακτά δύο χρυσά μετάλλια.
Τον Δεκέμβριο του 2022 το γυμναστήριο του σχολείου στο οποίο φοίτησε (1ο Γ.Ε.Λ. Νέου Ψυχικού) έλαβε το όνομα Κλειστό Γυμναστήριο «Αθανάσιος Γκαβέλας», ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 2023, βραβεύτηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ως «Κορυφαίος αθλητής με Αναπηρία της χρονιάς»