Ηχηρό μήνυμα για την άμεση ενεργοποίηση και υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και της βίας μεταξύ των ανηλίκων, έστειλε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, που υλοποίησε ημερίδα στο «Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου» το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε αυτήν συμμετείχαν ειδικοί και επιστήμονες, παραθέτοντας τις προτάσεις τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου «bullying».
Ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, συζήτησαν για τις μορφές βίας και τις εκφάνσεις τους στην κοινωνία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού:
«Σε μία χρονική συγκυρία που η βία μεταξύ ανηλίκων βρίσκεται στο απόγειό της και η έξαρση της ενδοσχολικής βίας τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο, η ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, θέλοντας να στείλει ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής αλλά και άμεσης ανάγκης ενημέρωσης, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Βία μεταξύ ανηλίκων, πρόληψη της Ενδοσχολικής βίας».
Στην εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, συμμετείχαν ειδικοί και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι ανέλυσαν τις προτάσεις τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου και μοιράστηκαν την εμπειρία και τις γνώσεις τους με το κοινό».
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Βάνα Μαρκετάκη, η οποία στον εναρκτήριο χαιρετισμό της ανέφερε:
«Μιλάμε για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία παρουσιάζεται και βγαίνει στην επιφάνεια όλο και περισσότερο. Μετά την εποχή “metoo” έχουν αρχίσει πολλά πράγματα να βγαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό είναι καλό. Θα πρέπει να συζητηθούν ανοικτά και να προταθούν και λύσεις».
Ακολούθως, η κα Μαρκετάκη διάβασε χαιρετισμό της Υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη, η οποία αν και προσκεκλημένη, δεν κατάφερε να παραστεί. Στο χαιρετισμό της η κα Ράπτη ανέφερε:
«Ως μητέρα και ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ένα ζήτημα που μας αγγίζει όλους βαθιά. Η πρόληψη της ενδοσχολικής Βίας. Η ανήλικη παραβατικότητα, ιδιαίτερα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μας προβληματίζει έντονα. Η βία, είτε εμφανίζεται μέσα στο σχολικό περιβάλλον, είτε εκφράζεται διαδικτυακά επηρεάζει τις ζωές τρων παιδιών μας και οι συνέπειες είναι πολλαπλές. Ωστόσο, η πρόληψη και η προστασία ξεκινούν από τη βάση. Από την οικογένεια. Αλλά και από την κοινή προσπάθεια όλων μας. Η Πολιτεία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο των γονέων, αλλά μπορεί να ενισχύσει τις υποδομές και τα μέσα στήριξης. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η πρωτοβουλία “Stop Bullying” είναι μια δράση που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα στις σχολικές κοινότητες. Παράλληλα, σύντομα θα είναι διαθέσιμη η νέα εφαρμογή “Save Youth”, η οποία θα δίνει στους εφήβους τη δυνατότητα να ειδοποιούν άμεσα τις αρχές όταν νιώθουν ότι κινδυνεύουν. Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών μας είναι συλλογικός. Η Κυβέρνηση, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα μεγαλώνει σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τον φόβο της βίας. Σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή σας και την αφοσίωσή σας σε αυτό τον κοινό στόχο».
Εβελίνα Παλτζόγλου: «Μηδενική ανοχή στη βία μεταξύ ανηλίκων»
Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, Εβελίνα Παλτζόγλου, η οποία τόνισε πως είναι ανάγκη να σκύψουν όλοι οι φορείς στο θέμα, καθώς η έξαρση του φαινομένου δεν αφορά μόνο τα θύματα, αλλά και τους θύτες και την αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν τη βία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να μιλήσουμε για ένα σοβαρό φαινόμενο που επηρεάζει την κοινωνία μας, τις οικογένειές μας και κυρίως τα παιδιά μας. Το bullying. Το φαινόμενο αυτό, είτε εμφανίζεται στο σχολικό περιβάλλον είτε στις γειτονιές μας, ακόμα και στο διαδίκτυο, τραυματίζει ψυχολογικά και σωματικά τα θύματα και επηρεάζει την κοινωνία μας. Σε μια χρονική συγκυρία, όπου η βία μεταξύ ανηλίκων βρίσκεται στο απόγειο και η έξαρση της ενδοσχολικής βίας τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η ευαισθητοποίηση των γονέων, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας εν γένει, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την πρώιμη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το bullying δεν είναι μόνο πρόβλημα των θυμάτων. Είναι πρόβλημα όλων μας. Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώσει φόβο, ντροπή ή απόρριψη. Κανένας νέος δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος απέναντι στην κακοποίηση. Γι’ αυτό το λόγο όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί, τοπική κοινωνία, Δήμοι, έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε παιδί που το χρειάζεται. Να το υποστηρίξουμε και να το βοηθήσουμε να βρει τη φωνή του. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, διοργάνωσε την ημερίδα αυτή και βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με ειδικούς στο θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία, αλλά και έξω από αυτά, ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία. Ότι η ανοχή μας στη βία μεταξύ ανηλίκων είναι μηδενική. Η καταπολέμηση του bullying είναι ευθύνη όλων μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν με ασφάλεια, αγάπη και αλληλεγγύη».
Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων ειδικών, επιστημόνων και εκπροσώπων της Αστυνομίας, οι οποίοι ανέπτυξαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές. Συγκεκριμένα,
-Δρ. Χάρης Καραμπέτσος, Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης & Εξαρτήσεων Αργώ. Θέμα: «Βία μεταξύ ανηλίκων και αναρτημένη στο διαδίκτυο»
-Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Κάμπρας, Διευθυντής Άμεσης Δράσης. Θέμα: Το άλλο πρόσωπο της Αστυνομίας – Η αστυνομία δίπλα μας, όχι απέναντί μας.
-Εκπρόσωπος του Ταξίαρχου Βασίλη Παπακώστα, Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Θέμα: Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, η βία στον ψηφιακό κόσμο.
-Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου, Αστυνόμος Α’, Ψυχολόγος, Διεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Θέμα: «Σχολικός Εκφοβισμός – O ρόλος των ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση περιστατικών βίας σε ανηλίκους»
-Αντωνία Τορρένς, Ψυχολόγος, Εκπαιδευτικός – Διευθύντρια του Κέντρου Μέριμνας, Οικογένειας & Παιδιού ΚΜΟΠ – Δημιουργός της ψηφιακής πλατφόρμας για δωρεάν παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης Live without Bullying. Θέμα: «Οικογένεια και σχολείο, σύμμαχοι στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού».
-Κωσταντίνος Δούκας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Θέμα: Παρουσίαση προγράμματος πρόληψης και καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία. Το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη που απέσπασε πιστοποίηση από την Eurocert.
-Βεντάνα Ασπιώτη – Ψυχοθεραπεύτρια, Επιμορφώτρια θεραπευτών, Σχολές Γονέων, συγγραφέας. Θέμα: «Bullying: η ρίζα του φαινομένου η διαχείριση, ασπίδες προστασίας απέναντι στην αποκλίνουσα συμπεριφορά παιδιών και εφήβων».
Το «Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου» πλημμύρισε κόσμο, που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις, έκανε ερωτήσεις σε συγκεκριμένα θέματα και ενημερώθηκε για τις πολλαπλές διαστάσεις του φαινομένου. Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, άπαντες συμφώνησαν πως οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν και πως όλοι οφείλουν να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, να ακούν τα παιδιά και να υπάρξει πλήρης και στενή συνεργασία φορέων, σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, γονέων και ειδικών, για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.
Υποθέσεις παραβατικότητας που αφορούν την «διαδικτυακή» ζωή των ανηλίκων
-Υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων
-Πορνογραφίας ανηλίκων
-Προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας
-Σεξουαλικού εκβιασμού και εξαναγκασμού
-Ανταλλαγής σεξουαλικών μηνυμάτων ή γυμνών φωτογραφιών μέσω διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων
-Διαδικτυακού εκφοβισμού, μέσω δημιουργίας ψευδεπίγραφων προφίλ που συκοφαντούν και απειλούν ανηλίκους
CYBER ALERT
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. σύμμαχος στην ασφάλεια των πολιτών στον Κυβερνοχώρο.
CYBER ALERT: 11188
@CyberAlertGR
@cyberkid.gov.gr
@hellenicpolice
X
@CyberAlertGR
@hellenicpolice
cybertalert.gr
Youtube
Cyber Alert
Ελληνική Αστυνομία – Hellenic Police
Παραβατικότητα ανηλίκων
Τι μπορεί να συμβεί σε ανηλίκους που παραβαίνουν τους νόμους
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Αν ένας ανήλικος διαπράξει ένα σοβαρό αδίκημα, όπως κλοπή ή βανδαλισμό, η Αστυνομία μπορεί να τον συλλάβει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει στο αστυνομικό τμήμα και να αντιμετωπίσει συνέπειες από τους αστυνομικούς και το δικαστικό σύστημα
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ: Η Αστυνομία μπορεί να υποβάλλει την υπόθεση στο δικαστήριο. Εκεί, ο ανήλικος μπορεί να τιμωρηθεί με ποινές ή ακόμα και με φυλάκιση σε κέντρο κράτησης νέων. Κανένας ανήλικος μέχρι την ηλικία των 15 ετών δεν τιμωρείται με φυλάκιση, ωστόσο, μπορεί να πρέπει να ασχοληθούν με αυτόν άνθρωποι από τις κοινωνικές υπηρεσίες και να παρακολουθούν στο εξής την πορεία και τη συμπεριφορά του.
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ: Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι για κάθε παράβαση ενός ανηλίκου, οι γονείς έχουν πάντοτε ευθύνη απέναντι στο νόμο. Είναι υπόλογοι για τις παραβατικές πράξεις των παιδιών τους, κυρίως εάν υπάρχει απόδειξη ότι δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα εποπτείας ή ελέγχου.
Το πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ο εκφοβισμός εξαρτάται από:
-Την πρόθεση βλάβης
-Πόσο αναστατώνεται το παιδί
-Πόσο σοβαρές είναι οι απειλές/βία
-Τη συχνότητα
-Τη διάρκεια
-Πόσο προσωπικό είναι
-Πόσα άτομα αναμείχθηκαν
Ενδείξεις ότι ένα παιδί μπορεί να βιώνει σχολικό εκφοβισμό:
-Σημεία στρες με το να είναι κακοδιάθετο, συνεσταλμένο ή κλαμένο ή με το να ενοχλεί έναν μικρότερο αδερφό/-ή ή φίλο/-η
-Βρίσκει δικαιολογίες για να μην πάει στο σχολείο, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι έχει πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι
-Φαίνεται αναστατωμένο μετά τη χρήση του διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου – δείχνει μυστικοπάθεια και απροθυμία να μιλήσει σχετικά με τις online δραστηριότητές του.
-Φέρει διάφορα σημάδια στο σώμα του και έχει ανεξήγητες εκδορές
-Παρουσιάζει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές του
-Έχει φθαρμένα ρούχα, σπασμένα αντικείμενα, απώλεια χρημάτων.
-Ανήσυχος Ύπνος
-Παρουσιάζει παλινδρόμηση σε θέματα τουαλέτας και βρέχει το κρεβάτι του.