Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να μην ασχολήθηκε με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές επιτροπές, όσον αφορά την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κάνοντας λόγο για σκληρό εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών, μετά την εφαρμογή του Ν. 3699/26/9/2008, υπέβαλε ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλο για το εν λόγω θέμα. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας (σ.σ.: το άρθρο είχε γράψει η πρόεδρος της 6ης Σχολικής Επιτροπής Κ. Μέλλιου).
Στην ερώτησή του προς τον υπουργό ο κ. Δρίτσας, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας της 14ης Μαρτίου 2009, το υπουργείο Παιδείας απασχολεί χωρίς συμβάσεις, απλήρωτες και ανασφάλιστες καθαρίστριες, από την αμοιβή των οποίων… χαρίζει τον αναλογούντα ΦΠΑ».
«Καθαρίστριες σε ομηρία»
Το άρθρο που επικαλέσθηκε ο βουλευτής βασιζόταν στα καταγγελθέντα από την πρόεδρο της 6ης Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου Αττικής, και αφορούν στο 8ο Δημοτικό και το 1ο Νηπιαγωγείο. Η καταγγέλλουσα, σε έγγραφο της 21.11.2008, προς τον προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
«Μέχρι σήμερα δεν έχω παραλάβει τις συμβάσεις των καθαριστριών. Στα σχολεία εργάζονται από 1/9/2008 έως σήμερα οι καθαρίστριες που είχαν προσληφθεί για την περασμένη χρονιά, απλήρωτες και ανασφάλιστες. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το τι συμβαίνει με το ζήτημα αυτό, καθώς και για το πότε θα μεταφερθούν από το υπουργείο Παιδείας στη Σχολική μας Επιτροπή τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Επίσης θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πότε θα καταβάλει το υπουργείο Παιδείας τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες, τις οποίες η Σχολική Επιτροπή έχει ήδη καταβάλει για τη χρονική περίοδο 1/4 – 30/6/2007».
Όσα επακολούθησαν την αναφορά της Προέδρου της 6ης Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, αποδεικνύουν, αν μη τι άλλο, τη διάσταση του προβλήματος.
Συγκεκριμένα και με βάση πάντοτε το δημοσίευμα, ο προϊστάμενος του 3ου Γραφείου, κοινοποιώντας αμέσως την αναφορά της προέδρου της εν λόγω Σχολικής Επιτροπής στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζει:
«Καλέσαμε τις καθαρίστριες με μίσθωση έργου, οι οποίες εργάζονταν την περσινή χρονιά, να υπογράψουν σύμβαση», αλλά επειδή, ως συμβαλλόμενο μέρος για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης έργου έχει οριστεί η “ΟΣΚ Α.Ε.“και μέχρι να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα αυτή, δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε τα αντίγραφα των νέων συμβάσεων(…) Σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Ποια ήταν η απάντηση του ΥΠΕΠΘ, δι’ εγγράφου του τότε γενικού γραμματέα του, της 22/12/2008; Ζήτησε από όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «ενόψει ρύθμισης για την καταβολή αμοιβής στις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου, να μεριμνήσουν όπως αύριο, 23/12/2008, οι Σχολικές Επιτροπές ν’ αρχίσουν να καταβάλλουν στις καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου, από 2/10/2008, την αμοιβή τους, χωρίς να γίνει παρακράτηση του ΦΠΑ».
Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα στο καθεστώς της πληρωμής των καθαριστριών με σύμβαση έργου και πολλές καθαρίστριες σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς συμβάσεις και χωρίς ασφάλιση, ενώ απειλείται η ανάληψη «δράσης» από τις εταιρείες συνεργείων καθαριότητας, που θα τις μετατρέψουν σε «ενοικιαζόμενες» εργάτριες.
Τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρμόδιο υπουργό ήταν τα εξής:
1) Με ποια λογικά επιχειρήματα η κυβέρνηση αρνείται ν’ αναγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι οι καθαρίστριες προσφέρουν μισθωτή εργασία, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δικαιούνται σταθερών εργασιακών σχέσεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες»;
2) Γιατί, επιπλέον, καθυστερεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής των συμβάσεων «ΟΣΚ Α.Ε.» – καθαριστριών και πότε αυτές οι συμβάσεις θα αποσταλούν στις Σχολικές Επιτροπές, ούτως ώστε να καταβάλλονται νόμιμα και απρόσκοπτα οι αποδοχές των εργαζόμενων καθαριστριών και να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η, έστω και υπ’ αυτούς τους απαράδεκτους όρους, παρεχόμενη εργασία τους;
3) Με ποια διαδικασία και από ποιον φορέα θα εισπράττουν οι Σχολικές Επιτροπές τα αναλογούντα ποσά, προκειμένου να καταβάλουν ανελλιπώς και σε τακτό χρόνο τις αμοιβές των εργαζόμενων καθαριστριών;
4) Πότε, τέλος, θα καταβληθούν, και μάλιστα εντόκως, οι δεδουλευμένοι μισθοί τριών μηνών, για το διάστημα από 1.04.2007 έως 30.6.2007, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ της 4.09.2007 των υπουργών Παιδείας και Οικονομίας & Οικονομικών, σε όσες εργαζόμενες δεν έχουν πληρωθεί ή στις Σχολικές Επιτροπές που τυχόν έχουν καταβάλει τις αμοιβές αυτές χωρίς να έχουν εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά;
«Είμαστε θετικοί σε καλοπροαίρετη κριτική»
Το άρθρο της κ. Μέλλιου προκάλεσε την αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και των μελών της 6ης Σχολικής Επιτροπής Νίκου Μαξούτη και Μίλτου Βαφειαδάκη. Με επιστολή τους προς στο διοικητικό συμβούλιο της 6ης Σχολικής Επιτροπής και την πρόεδρο κ. Μέλλιου (φωτό) σημείωναν: