Κ. Μέλλιου: «Το θέμα αφορά το υπουργείο Παιδείας»
Ακολούθως, λόγο πήρε η πρόεδρος της 6ης Σχολικής Επιτροπής, η οποία, αφού απάντησε αναλυτικά σε όλα τα θέματα οικονομικής διαχείρισης του ταμείου της επιτροπής που τέθηκαν από τα μέλη, υπογράμμισε ότι «δεν οφείλω τίποτα σε κανέναν».
Στη συνέχεια, η κ. Μέλλιου πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στο θέμα των συμβάσεων, περιγράφοντας παράλληλα τις δικές της προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Μάλιστα, η πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε τη γνώμη των συμβούλων για το θέμα, διερωτώμενη εάν «το Δημοτικό Συμβούλιο είναι της άποψης ότι πρέπει να υπογραφούν οι παράνομες συμβάσεις, αντίθετα με την απόφαση της ΚΕΔΚΕ που ήταν να επιληφθεί η νομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και να δοθεί νόμιμη λύση».
Κλείνοντας, η κ. Μέλλιου υποστήριξε για άλλη μια φορά τη θέση της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα: Τονίζοντας ότι «με τις μέχρι σήμερα γνωμοδοτήσεις και τοποθετήσεις, το θέμα αφορά στο υπουργείο Παιδείας και μόνον αυτό και εκεί θα πρέπει να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα», κατέληξε λέγοντας ότι «η όποια εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα και παρανομίες, τη στιγμή που δεν έχει τα κονδύλια για τις συγκεκριμένες προσλήψεις».
«Δύο οι διαστάσεις του προβλήματος»
Την ύπαρξη δύο διαφορετικών διαστάσεων στο θέμα αναγνώρισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Γιώργος Μαστοράκος. «Ως προς το θέμα των καθαριστριών, η νομιμότητα είναι με το μέρος της κ. Μέλλιου», σημείωσε ο κ. Μαστοράκος, υπογραμμίζοντας όμως ότι προκύπτει και ένα θέμα γενικότερης ασυμφωνίας των μελών και της προέδρου της επιτροπής, για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Για «νομοθετικό κενό» γύρω από το θέμα έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Γιώργος Βλαντής, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα καθώς δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι. «Αυτό πρέπει να λήξει, αλλά όχι καταδικάζοντας έναν άνθρωπο που εφαρμόζει τον νόμο», υποστήριξε ο ίδιος.
«Ως προς τα νομικά ζητήματα η κ. Μέλλιου έχει δίκιο», συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Βασίλης Λυκούρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το ευαίσθητο σημείο στην υπόθεση είναι οι εργαζόμενοι, τους οποίους δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως μέσο πολιτικής πίεσης».
Για «διττή φύση» του προβλήματος έκανε λόγο και ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η νομιμότητα είναι με την κ. Μέλλιου, ωστόσο όταν δεν λειτουργεί σωστά μια σχολική επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δώσει μια λύση». «Να ξανασκεφτεί το θέμα» προέτρεψε την κ. Μέλλιου η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μαριάννα Ζούρου.
Την ανάγκη για εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της επιτροπής υπογράμμισαν τόσο η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δομών και Αθλητισμού Δέσποινα Αϊβατζίδου, όσο και ο σύμβουλος της διοίκησης Μιλτιάδης Βαφειαδάκης, ενώ, αντίθετα, «ανέντιμη» χαρακτήρισε την αντικατάσταση της προέδρου «επειδή εκτελεί τα καθήκοντά της νομότυπα» η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Παντερή.
Ωστόσο, την έκπληξη έκανε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νόρα Κατέχη, η οποία αρνήθηκε να στηρίξει την αντικατάσταση της κ. Μέλλιου «γιατί αφήσαμε πολλές σκιές στο πρόσωπό της, ενώ λειτουργεί νομίμως και δεν έχει κάνει καμία παράβαση καθήκοντος».
Κατά της αλλαγής προέδρου
Τελικά, η εισήγηση της διοίκησης για την αντικατάσταση της προέδρου της 6ης Σχολικής Επιτροπής δεν εγκρίθηκε από το Σώμα, καθώς εκτός από σύσσωμη τη μειοψηφία, «παρόντες» δήλωσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης Νόρα Κατέχη και Νίκη Σαρηγιαννίδου.
Αρετή Κοτσολάκου