Ποιος δεν λαχταρά μια γευστική μερίδα γεμιστά μοσχαρίσια ρολάκια με σάλτσα ντομάτας; Ή ένα νοστιμότατο φιλέτο τσιπούρας αρωματισμένο με γλυκάνισο; Ή ακόμα μια δροσερή παντζαροσαλάτα να συνοδεύσει το γεύμα του;
Σίγουρα, οι περισσότεροι νιώθουν ήδη μια έντονη επιθυμία να δοκιμάσουν τις παραπάνω ή και άλλες συνταγές. Πώς θα αισθανόσασταν αν κάποιος σας έλεγε πως, μαγειρεύοντας μια μερίδα ρύζι με αυγό στο φούρνο, θα μπορούσε να βοηθήσετε ένα άτομο με αναπηρία να αποκτήσει σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να αποκτήσει ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία και το δικαίωμα στην εργασία;
Κι όμως, αυτή η έμπνευση του κ. Γιώργου Ευγενειάδη, Τεχνολόγου τροφίμων και Εκπαιδευτικού στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου, όχι μόνο έγινε πράξη, αλλά έχει αρχίσει να δημιουργεί μια ευχάριστη αλυσίδα έμπνευσης και δημιουργίας, καθιστώντας την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ως ένα υπέροχο κοινωνικό εργαλείο.
Το πρώτο του βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» με συνταγές ζαχαροπλαστικής έτυχε ευρείας αποδοχής, δημιουργώντας παράλληλα την ανάγκη της συνέχειας. Έτσι, με το δεύτερο πλέον που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο», συνοδευόμενο και αυτή τη φορά από τις εικόνες της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη, παρουσιάζεται μια άλλη διάσταση συνταγών μαγειρικής, αλλά, κυρίως αυτό το «μαζί» του οικογενειακού τραπεζιού, που εποχές σαν τη σημερινή, αποκτά ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.
Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» συνομίλησε και πάλι με τον κ. Ευγενειάδη και είχε την ευκαιρία αυτή τη φορά να συζητήσει για το πώς μια αρχική σκέψη μπορεί να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη σειρά βιβλίων από την τάξη μέχρι και την κουζίνα κάθε οικογένειας.
«Το πρώτο βιβλίο, με τις συνταγές ζαχαροπλαστικής είχε μεγάλη επιτυχία. Ήταν πολύ δημιουργικό με επίκεντρο την αρτοζαχαροπλαστική, που αρέσει περισσότερο στα παιδιά με αναπηρία και ήταν πιο εύκολο να γίνει μέσα στην τάξη, καθώς έδινε πολλά κίνητρα στα παιδιά να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Όσοι το αγόρασαν, εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο που το είχαμε δομήσει, μου έστελναν μηνύματα και ζητούσαν να φτιάξουμε και ένα ακόμα με συνταγές μαγειρικής. Γι’ αυτό προέκυψε το δεύτερο βιβλίο», αναφέρει και δίνει μια πρώτη… γεύση των περιεχομένων του νέου βιβλίου.
«Αυτή τη φορά έχουμε μόνο μαγειρική. Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται σε σκίτσα η σύγχρονη πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, πάνω στην οποία βασιστήκαμε και βγάλαμε τις συνταγές. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στη βάση της υπάρχει και η οικογένεια που τρώει, το μαγείρεμα, το περπάτημα, η άθληση. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αναδείξουμε. Είναι η φιλοσοφία μας και στο σχολείο. Μαγειρεύουμε, τρώμε όλοι μαζί, κάνουμε απλά πράγματα στο σπίτι μας προκειμένου να μην καταναλώσουμε κάτι απέξω, χαιρόμαστε την επικοινωνία, τη μαγειρική, τη συντροφικότητα και όλα αυτά που είναι όντως μέσα στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Ξεκινάμε από την βάση της, την οικογένεια που τρώει, την συνάθροιση, τα βότανα, την μαγειρική, μέχρι και την κορυφή της που είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών. Αυτή αποτυπώνεται πλήρως μέσα στο βιβλίο».
Όπως και στο πρώτο βιβλίο, όλες οι συνταγές είναι απλές, ενώ περιλαμβάνουν υλικά που γνωρίζουν όλοι και υπάρχουν σε κάθε σπίτι, όπως βότανα, μπαχαρικά, μυρωδικά. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, και αυτό στο οποίο ο κ. Ευγενειάδης επιθυμεί να αναδείξει, δεν είναι τόσο η εκτέλεση της συνταγής, όσο η φιλοσοφία γύρω από αυτή.
«Δεν είναι μόνο ο τρόπος που θα φάμε, αλλά, όλο το κομμάτι, το πώς ζούμε. Μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί. Κάτι το οποίο μας δείχνουν και οι μαθητές με αναπηρία».
Η… αδιαπραγμάτευτη συνέχεια!
Η επιτυχία του πρώτου βιβλίου, τόσο στους μαθητές, όσο και σε όποιον είχε την ευκαιρία να το αποκτήσει ήταν ότι δημιούργησε μια έντονη ανάγκη να υπάρξει συνέχεια. Όπως εξηγεί ο κ. Ευγενειάδης:
«Λειτούργησε πάρα πολύ καλά το πρώτο βιβλίο. Το αισθάνθηκαν σαν ένα κομμάτι δικό τους. Φαινόταν ότι μέσα από αυτό δημιουργούμε και καταφέρνουμε κάτι όμορφο. Ο κόσμος το στηρίζει πολύ. Είναι εύκολες συνταγές που παρουσιάζονται απλά με σκίτσα και με βήματα για τους μαθητές, προσαρμοσμένο στο δικό τους πλαίσιο και αυτό τους βοηθούσε. Κάναμε πολλές συνταγές, τις αλλάζαμε, πειραματιζόμασταν. Ήταν αυτονόητο ότι από κάποιο σημείο και μετά θα υπάρξει ένα βιβλίο μαγειρικής. Έπρεπε να βρω τρόπο να το κάνουμε. Με έβαλαν τα παιδιά σε μια διαδικασία, ακόμα και απόφοιτοι το ζητούσαν! Ήταν αδιαπραγμάτευτο ότι έπρεπε να γίνει!».
Η μαγειρική είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά ταυτόχρονα και ένα μέσο επανασύνδεσης της οικογένειας με όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Έτσι, το βιβλίο στάθηκε η αφορμή για γευστικές δημιουργίες. Η εκτέλεση των συνταγών είναι απλή και κατανοητή για όλους και στις λεπτομέρειές της δίνεται με παιγνιώδη και απόλυτα πρακτικό τρόπο.
«Ένα σημαντικό στοιχείο του βιβλίου ήταν ότι, όπως και στο πρώτο, δεν έχουμε τη ζυγαριά. Οι συνταγές μαγειρικής πάντα δίνονται σε γραμμάρια. Εδώ δεν έχουμε, ούτε επίσης χρησιμοποιούμε δοσομετρητή σε ml. Εκεί που χρειαζόταν να πούμε 1,5 lt νερού, λέγαμε πως παίρνουμε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού και το γεμίζουμε. Αυτό ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Οι μαθητές οι ίδιοι δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία να χρησιμοποιήσουν έναν δοσομετρητή, ακόμα κι αν εγώ τους το μάθω. Θα αποτελεί πάντα εμπόδιο και για τους ίδιους ή και για κάποιον έξω που μπορεί να είναι στο σπίτι του και να μην έχει, αλλά δεν μπορεί να μετρήσει ούτε και με το μάτι. Άρα, θα πρέπει να αυτοσχεδιάσει. Όλα τα μετατρέψαμε είτε σε φλυτζάνια και κούπες είτε χρησιμοποιήσαμε το μπουκάλι του νερού. Ό,τι έκανα στο σχολείο με τους μαθητές, το χρησιμοποίησα και στο βιβλίο. Έχει βοηθήσει πολύ κόσμο αυτό», αναφέρει ο κ. Ευγενειάδης, ενώ δίνει μια άλλη διάσταση του τρόπου που παρουσιάζονται οι συνταγές.
«Όλες οι συνταγές έχουν απλουστευτεί. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε πολύ ντομάτα, αλλά δεν έχουμε βάλει σε όλες τις συνταγές την επιλογή να είναι δυο ώριμες ντομάτες. Κάποιος μπορεί να μην έχει τρίφτη ή να μην έχει ντομάτες στο ψυγείο, αλλά συνήθως όλοι έχουμε κονσεβοποιημένο κουτί στο σπίτι. Σε όλες τις συνταγές δίνουμε εναλλακτικές. Αυτό, όμως, είναι το δεύτερο στάδιο. Θέλω πρώτα να περάσουμε το πρώτο στάδιο. Αυτό που όλοι μας στο σπίτι δυσκολευόμαστε με τα υλικά που μπορεί να μας λείπουν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, να αποφασίσουμε να μπούμε στη διαδικασία να το κάνουμε και ας μη βγει άψογο. Να προσπαθήσουμε και την επόμενη φορά να το κάνουμε με τις εναλλακτικές που δίνουμε. Αυτά είναι τα στοιχεία του βιβλίου που το κάνουν για μένα μοναδικό», συμπληρώνει.
Η όρεξη… άνοιξε!
Όπως ήταν αναμενόμενο, η… όρεξη των αναγνωστών έχει ανοίξει για τα καλά, δημιουργώντας την ανάγκη να υπάρξει εκ νέου συνέχεια της έκδοσης. Ο ίδιος ο κ. Ευγενειάδης αφουγκράστηκε αυτή την ανάγκη και ήδη είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με μια ακόμα έκδοση, η οποία, όπως αναφέρει, περιλαμβάνει εκπλήξεις!
«Έχουμε έτοιμη την επόμενη δουλειά που θα βγει τον Οκτώβριο. Θα είναι κάποια έκπληξη και πιστεύω θα αρέσει πολύ σε μαμάδες, σπουδαστές και μαθητές. Όπως πάντα, θα περιλαμβάνει συνταγές με το «Απλά και διαφορετικά».Παράλληλα, έχω έτοιμα στο μυαλό μου τα επόμενα δύο βιβλία, που ήδη τα έχουμε ξεκινήσει με τα παιδιά στο σχολείο».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή του εξώφυλλου. Γαλάζιο η πρώτη έκδοση, κίτρινο χρώμα η δεύτερη «Επιλέξαμε το κίτρινο γιατί είναι το χρώμα της ενέργειας. Θέλαμε να δείξουμε ότι, αφού πήραμε τα μηνύματα με το πρώτο, πάμε τώρα για δράση και να ξεκινήσουμε όλοι να μαγειρεύουμε στο σπίτι!»
Τα… Επαναστατικά μπισκότα.
Οι δράσεις του σχολείου και του Τμήματος Μαγειρικής-Αρτοζαχαροπλαστικής δεν σταματούν εκεί, αλλά προχώρησαν και σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα και λαχταριστή δράση. Μαζί με τους μαθητές έφτιαξαν μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με μπισκότα στα χρώματα της σημαίας μας και τους αριθμούς που σχηματίζουν την χρονολογία – σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το 1821. Μια δράση που, όχι μόνο θυμίζει με γευστικό τρόπο την αξία της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τον συμβολισμό των χρωμάτων της σημαίας μας, έλαβε μέρος και σε διαγωνισμό του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποδεικνύοντας ότι η Μαγειρική και η Ζαχαροπλαστική μπορούν να αξιοποιηθούν πέρα από κάθε πεπατημένη.