Ο κύβος ερίφθη για τη «Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Αττικής» (ΔΕΤΕΗΑ), η οποία μετονομάστηκε σε «Κατασκευαστική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Ηρακλείου Αττικής» (ΚΕΑΕΔΗΑ). Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Σταύρο Γεωργόπουλο, η τροποποίηση της συστατικής πράξης της ΔΕΤΕΗΑ, όπως και κάθε δημοτικής επιχείρησης, «αποσκοπεί στη δυνατότητα αντιμετώπισης της αναπτυξιακής προοπτικής και της καλύτερης οργάνωσης».
Οι σκοποί της νέας επιχείρησης παραμένουν ίδιοι με αυτές της προκατόχου της: οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική βελτίωση της πόλης, με την εκτέλεση ανάλογων έργων υποδομής και την οικονομική εκμετάλλευση των έργων αυτών από τον Δήμο.
Η ΔΕΤΕΗΑ συστάθηκε το 1987 και υπήρξε από τις από τις πρώτες δημοτικές επιχειρήσεις που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Μετά από 20 χρόνια, ο νέος Κώδικας των Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι τις 31/12/09 πρέπει να τροποποιήσουν το κατάστατικό τους αλλιώς «λύονται».
«Σπουδαίο εργαλείο»
Τόσο η πλειοψηφούσα παράταξη όσο και μέλη της μειοψηφίας υπογράμμισαν την αξία της εν λόγω επιχείρησης, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό εργαλείο» το οποίο δεν πρέπει ο Δήμος να απωλέσει.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Μήνας, τάχθηκε υπέρ της μετατροπής που «θα δώσει στη διοίκηση τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτό το προνόμιο». Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, «είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε αυτή την επιχείρηση».
«Αυτό το έργο δεν πρέπει να το χάσουμε» δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Μαστοράκος, ενώ «ισχυρό όπλο στα χέρια των διοικήσεων» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την εταιρεία ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ηράκλειο Επόμενη Μέρα», Γιώργος Βλαντής.
Ωστόσο, αντίθετη με τη μετατροπή της και υπέρ της λύσης της εταιρείας, τάχθηκε η παράταξη «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη». Μάλιστα, ο επικεφαλής της, Νίκος Μπάμπαλος, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εάν θα αποδώσει καρπούς αυτή η ενέργεια. Υποστήριξε δε ότι η μετατροπή δεν θα γινόταν, εάν οι σκοποί της ΔΕΤΕΗΑ είχαν επιτευχθεί τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό τους».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κυριάκος Κουτρούλης, ψήφισε την εισήγηση αν και διαφωνεί -όπως τόνισε- με τη φιλοσοφία της. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη μετατροπή αυτή η πολιτεία θέλει να δώσει ένα εργαλείο στους δήμους για γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην ελεύθερη οικονομία. Μέσω αυτού του εργαλείου υποστήριξε ότι «πρέπει η διοίκηση να επιδιώξει την οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει η εταιρεία να φορτωθεί με υπεράριθμο προσωπικό».
Μεταφορά εργαζομένων
Ομόφωνα ψηφίστηκε, εντωμεταξύ, η ένταξη του πλεονάζοντος προσωπικού, συνολικά 46 εργαζομένων, της πρώην αμιγούς δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΗΑ και νυν ΚΕΑΕΔΗΑ σε συνιστώμενες προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις.
Αντιθέτως, το θέμα που αφορούσε στην έγκριση ως πλεονάζοντος προσωπικού δεκατριών (13) εργαζομένων της ΔΕΤΕΗΑ για τη μεταφορά τους στον Δήμο Ηρακλείου ή στα ΝΠΔΔ του Δήμου, υπό τον όρο αναγνώρισής τους με σύμβαση αορίστου χρόνου στην ανωτέρω επιχείρηση, αναβλήθηκε. Αιτία στάθηκαν οι ενστάσεις που υπήρξαν από μέλη της μειοψηφίας για τη διατύπωση της εισήγησης.
Συγκεκριμένα, είχε ζητηθεί από μέλη της μειοψηφίας να συζητηθούν και να ψηφιστούν τα δυο θέματα που αφορούσαν τους εργαζομένους μαζί. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, Γιώργου Παρασκευόπουλου, ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ακύρωσης από την Περιφέρεια του 3ου θέματος (των 13 εργαζομένων της ΔΕΤΕΗΑ), που μπορεί να οδηγήσει και σε ακύρωση και του δεύτερου θέματος (των 46 εργαζομένων), η εισήγηση τελικά αποσύρθηκε.
Ανθή Σουρτζή