Τετρασέλιδο κείμενο με τις προτάσεις του αναφορικά με το τι πρέπει να απαιτήσει ο Δήμος Ηρακλείου από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, κατέθεσε στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Γιώργος Μαστοράκος. Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαστοράκος, τα βασικά σημεία του κειμένου αφορούν σε ζητήματα που απασχολούν χρόνια τον Δήμο και τα οποία επιζητούν επιτακτικά λύση.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, διαβάζοντας το εν λόγω κείμενο στους δημοτικούς συμβούλους, αναφέρθηκε πρωτίστως στην ανάγκη απαλλοτρίωσης του κτήματος Φιξ υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι αίτημα για το Ηράκλειο η αγορά από το κράτος του κτήματος Φιξ, αλλά υποχρέωση που ανάγεται στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Στη συνέχεια ο κ. Μαστοράκος αναφέρθηκε στην επέκταση της Λεωφ. Κύμης, ενός «αναγκαίου έργου οδοποιίας, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικού από άποψη κυκλοφοριακής διευκόλυνσης για τα οχήματα και σημαντικής ανακούφισης από κυκλοφοριακά φορτία
του Ηρακλείου και κυρίως του Παλαιού Ηρακλείου», όπως σημείωσε.
Τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, ο κ. Μαστοράκος υποστήριξε ότι «δεν φτάνουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, ούτε τα δημοτικά ιατρεία, που και αυτά παρουσιάζουν μια στασιμότητα και αρκετά κενά», συμπληρώνοντας ότι «απαιτείται
η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής και ιατρικής περίθαλψης». Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στην ανάγκη απόκτησης ελεύθερων χώρων, καθώς, όπως σημείωσε «έχουν απομείνει ελάχιστοι».
Παράλληλα, ο κ. Μαστοράκος ενημέρωσε το Σώμα ότι στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται και στις προσδοκίες που πρέπει να έχει γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη νέα κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος «με αύξηση του ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο από το 42% στο 50% και με μεγαλύτερη αναλογικότητα στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Επίσης τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας «με τη δημιουργία λιγότερων και ισχυρότερων δήμων, κατάργηση των Νομαρχιών και οριοθέτηση νέων Περιφερειών, με νομαρχιακά διαμερίσματα τις υπάρχουσες Νομαρχίες, με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και αιρετό Περιφερειάρχη».