«Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται όταν είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίσουμε. Η σχολική βία και εκφοβισμός είναι αντιμετωπίσιμα φαινόμενα, αρκεί να τα εντοπίσουμε εγκαίρως και να δράσουμε σωστά». Αυτά επισημαίνει ο Δήμος Καισαριανής με ανακοίνωσή του τιμώντας την 6η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Βασικές έννοιες και μεθοδολογία κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
Τι είναι σχολικός εκφοβισμός; Είναι μια μορφή λεκτικής, ψυχικής ή σωματικής βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκαλέσει φόβο και πόνο.
Πως εκδηλώνεται ο σχολικός εκφοβισμός
Λεκτικός εκφοβισμός: κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια,
Κοινωνικός εκφοβισμός: διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα
Σωματικός εκφοβισμός: χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές
Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: εκβιασμός μέσω Διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο
Πως καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας υφίσταται σχολικό εκφοβισμό
Tα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να μιλήσουν για όσα τους συμβαίνουν. Ως γονείς, οφείλουμε να παρατηρούμε τη συμπεριφορά τους, ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα σημάδια που υποδηλώνουν ότι τους ασκείται κάποιου είδους σχολική βία. Ενδεικτικά σημάδια: έντονος δισταγμός ή και άρνηση να πάνε στο σχολείο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη όρεξη για φαγητό, εφιάλτες ή διαταραχή ύπνου, απρόσμενα ξεσπάσματα συμπεριφοράς οργής ή θλίψης, όπως κλάμα, ενδείξεις άγχους ακόμα και σκισμένα ρούχα ή εσκεμμένη φθορά στα σχολικά τους είδη. Πως πρέπει να αντιδράσουμε ως γονείς; Δεν λέμε «Δεν πειράζει, θα περάσει» ή «Κάνε υπομονή, μη δίνεις σημασία». Μιλάμε ανοιχτά μαζί με το παιδί μας, δείχνουμε κατανόηση, παίρνουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε προκειμένου να καταλάβουμε τι ακριβώς του συμβαίνει στο σχολείο.
Επικοινωνούμε άμεσα με τη διοίκηση του σχολείου και συζητάμε με τους αρμόδιους για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πάψει το φαινόμενο. Διδάσκουμε στο παιδί μας συμπεριφορές αντιμετώπισης της σχολικής βίας. Το αποθαρρύνουμε από το ενδεχόμενο μίμησης συμπεριφορών εκφοβισμού. Σε περίπτωση cyberbullying, παρακολουθούμε και ελέγχουμε στενά τη δράση του παιδιού μας στο διαδίκτυο. Κάνουμε «φίλο» το παιδί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεσή του σε αυτά. Βάζουμε γονεϊκά φίλτρα στον υπολογιστή και στο κινητό/tablet του.»
Διαβάστε: Συνάντηση του δημάρχου Καισαριανής με τον Τάκη Θεοδωρικάκο για την ανάπτυξη του Δήμου Καισαριανής
Οι ειδήσεις της Καισαριανής με ένα κλικ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.