Την αντίθεσή του στην εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και ειδικότερα στις ευεργετικές διατάξεις που αυτός συμπεριλαμβάνει, τόνισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κατά τη συνεδρίασή του, το βράδυ της Τετάρτης 10 Απριλίου.
Προχώρησε δε στην ομόφωνη έγκριση σχετικού ψηφίσματος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ζητά τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο Κηφισιάς, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση συγκεκριμένων άρθρων και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ.
Β. Ξυπολυτάς: «Κινδυνεύει το DNA της πόλης»
Φέρνοντας το θέμα σαν έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς, τόνισε ότι «ένα από τα πρώτα ζητήματα που κλήθηκε η Διοίκησή μας να αντιμετωπίσει ήταν αυτό της έκδοσης Οικοδομικών Αδειών. Από τις πρώτες ημέρες τα τηλέφωνα των δημοτών από όλες περιοχές της πόλης ήταν πολλά. Ο Οικοδομικός Κανονισμός έχει τρικ τα οποία δίνουν μπόνους ύψους και όγκου σε κτήρια, εφόσον αυτά λάβουν μέτρα εξοικονόμησης δηλαδή γίνουν “πράσινα” κτήρια.
Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται μια δόμηση, που ξεπερνά τον συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται στην περιοχή μας όπως επίσης και το ύψος που κανονικά θα ίσχυε στην περιοχή της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας. Φυσικά το αποτέλεσμα αυτού είναι η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης, οικιστικά και περιβαλλοντικά. Αυτό είναι μια υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και σε βάθος χρόνου και μείωση της αξίας της γης. Γιατί μπορεί τώρα ένα ακίνητο να φαντάζει ωραίο αλλά σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει το DNA, η πραγματικότητα που είναι η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία. Το 2012, το ΥΠΕΝ -με τις όποιες τροποποιήσεις έγιναν-, έφτιαξε έναν νόμο σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση έτσι ώστε να υπάρξει μια δυναμική κατασκευαστική στο σύνολο της χώρας. Αυτό όμως που δεν προέβλεψε, είναι τα ειδικά φυσικά χαρακτηριστικά κάποιων περιοχών. Ειδικά της Κηφισιάς ενός προικισμένου τόπου, με περίπου 250 διατηρητέα, πολύ ωραία αρχοντόσπιτα και μια φυσική ομορφιά, η οποία δεν συναντάται πουθενά αλλού την Αττική. Θεσπίστηκαν τα μπόνους αλλά δυστυχώς οι κατασκευαστές κάνουν κατάχρηση και σωρευτική χρήση αυτών. Και τελικά οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που προέβλεπε το νομοσχέδιο και όλες οι τροποποιήσεις.
Σε μια περιοχή με ήπια δόμηση όπως η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία, ξεπετάγονται τεράστια κτίσματα, τα οποία αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία, την ομορφιά και την αξία της γης της περιοχής μας.
Η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία πρέπει και μπορούν να επιδιώξουν νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να εξαιρεθούν από αυτό το καθεστώς. Επίσης, το ΣτΕ πριν από λίγες ημέρες παρέπεμψε το ζήτημα στο πρώτο κομμάτι του, το θεώρησε αντισυνταγματικό και πλέον είναι στην κρίση της Ολομέλειας λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
Νομίζω ότι όλοι μας -σίγουρα η Διοίκηση αλλά και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου- θεωρούμε αδιανόητο να υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής των κατοίκων και το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου.
Σας καλώ να πούμε όλοι μαζί ένα μεγάλο “όχι”. Δεν θα επιτρέψουμε στην τσιμεντοποίηση του προαστίου μας γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να το προφυλάξουμε και θα το κάνουμε κάτω από οποιοδήποτε κόστος. Ο Δήμος δεν έχει απλά το πολιτικό βάρος 80.000 ψυχών, έχει ένα ειδικό βάρος, δυναμικό στη χώρα, λόγω των πολιτών αλλά και της ιστορίας που κουβαλάει.
Εκτιμώ -και ζητάω ομόφωνη απόφαση- ότι η σημερινή απόφαση θα καθορίσει την πορεία του συγκεκριμένου νόμου. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν όλοι ψηφίσουμε ομόφωνα υπέρ η νομοθετική ρύθμιση θα αλλάξει και η πόλη θα ανασάνει».
Πρωτοβουλία πολιτών
Την ίδια ώρα, «έτρεχε» στο διαδίκτυο, μια πρωτοβουλία πολιτών, για τη συγκέντρωση υπογραφών ενάντια σε αυτό τον Νέο Οικοδομικό Σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα αίτημα αναφέρει: «Ζητώ η Κηφισιά να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ. Νόμος 4067/2012) που για τις οικοδομικές άδειες κτηρίων επιτρέπουν επαύξηση του Συντελεστή Δόμησης, καθώς και επιπλέον ύψος και ορόφους λόγω παταριών, σοφιτών και φυτεμένων δωμάτων, τα οποία δεν προσμετρώνται στη Δόμηση, με αποτέλεσμα τον αυξημένο όγκο των νέων κτηρίων».
Όπως σημειώνει η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κηφισιάς για την εξαίρεσή της από τον Καταστρεπτικό ΝΟΚ»: «Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης οικοδομικής δραστηριότητας στην Κηφισιά, με κατεδάφιση παλαιών επαύλεων και την αντικατάστασή τους από υπερμεγέθεις πολυκατοικίες και ταυτόχρονα τον περιορισμό έως και την εξαφάνιση των κήπων με ξερίζωμα των δένδρων του οικοπέδου. Ο λόγος της αλλοίωσης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Κηφισιάς που μάλιστα εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι οι ευνοϊκοί όροι του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ο οποίος θεσπίσθηκε με τον Νόμο 4067/2012 και προβλέπει δυνατότητα ανέγερσης κτηρίων με αυξημένο συντελεστή δόμησης (επιπλέον τετραγωνικά, αριθμός ορόφων και ύψος του κτηρίου). Η εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα της Κηφισιάς ως κηπούπολης με επαύλεις, ενώ μειώνεται σημαντικά το υπάρχον πράσινο. Το αποτέλεσμα της τσιμεντοποίησης της πόλης μας θα είναι η υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αλλαγή του κλίματος και τελικά η απαξίωση της περιοχής.»
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απριλίου, είχαν συγκεντρωθεί 944 υπογραφές, οι οποίες (με όσες ακόμα προστεθούν) θα προωθηθούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook