Εδώ και πέντε χρόνια, μία ομάδα ανθρώπων, μία ομάδα Κηφισιωτών που αγαπούν τον Πολιτισμό, δίνουν τη δική τους μάχη… Μια μάχη που αν αποβεί νικητήρια δεν θα τους χαρίσει κάποιο προσωπικό «έπαθλο». Θα χαρίσει όμως στην πόλη της Κηφισιάς κάτι ξεχωριστό, κάτι που θα μείνει στις επόμενες γενιές, παρακαταθήκη για την πολιτιστική κληρονομιά της.
Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Το ραντεβού μας έχει δοθεί στην Πλατεία «Ηρώων Αιγυπτιωτών» στην Κηφισιά και ο υποναύαρχος Μάρκος Μάστρακας, μας υποδέχεται στην πόρτα του Πολιτιστικού Κέντρου του «Άστεως Αιγυπτιωτών Ελλήνων Κηφισιάς» με πλατύ χαμόγελο και ανυπομονησία.
Ανυπομονησία για να μιλήσει για αυτό το όνειρο που προσπαθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μαζί με την Έφη Κούτση, πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) και μια χούφτα ακόμα ανθρώπους ως «ομάδα κρούσης» όπως τους χαρακτηρίζει, να το κάνει πραγματικότητα. Κοντά τους έχουν και τα περισσότερα από 400 μέλη του φορέα που στηρίζουν την προσπάθεια (χωρίς καμία επιβάρυνση).
Στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ο πρόεδρος του «Άστεως Αιγυπτιωτών Ελλήνων Κηφισιάς» και η κ. Κούτση, μας μιλούν για τους «Φίλους Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς», τον αφιλοκερδή φορέα που ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να δημιουργηθεί στην πόλη ένα «Κέντρο Πολιτισμού». Ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται οι (περισσότερες από 100 ετησίως) καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και οι τοπικοί σύλλογοι, με συνεδριακή αίθουσα, βιβλιοθήκη και θέατρο (χειμερινό και θερινό) και όλους τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους. Άλλωστε όπως σημειώνει η κ. Κούτση «ένα από τα πρώτα μελήματα κάθε Δήμου είναι ή πρέπει να είναι ο Πολιτισμός» κι ένα τέτοιο Κέντρο λείπει από τον Δήμο Κηφισιάς.
Το σύνθημα που ξεχάστηκε
«Ήταν σύνθημα στις εκλογές του 2019, όλες οι παρατάξεις επεσήμαναν την προφανή έλλειψη κι έλεγαν ότι πρέπει να γίνει κάτι για να “στεγαστεί” ο Πολιτισμός στην Κηφισιά αλλά μετά ξεχάστηκε», τονίζει ο κ. Μάστρακας. «Εμείς ως φορέας ότι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας, αφιλοκερδώς. Έχουν ενοχληθεί εγγράφως από εμάς όλοι, μέχρι και ο πρωθυπουργός αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους. Έχουμε προσκαλέσει και τους περίπου 35 επιχειρηματίες που κατοικούν στην περιοχή μας για πιθανές δωρεές, ώστε να αποκτηθεί αρχικά ο χώρος αλλά δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση.
Τα δύο βασικά σημεία του εγχειρήματος αυτού είναι η εύρεση του χώρου και φυσικά η κατασκευή του Κέντρου. Βάσει της έρευνας που έχουμε κάνει εκτιμούμε ότι για την απόκτηση κτήματος και την κατασκευή του κατάλληλου κτηριακού συγκροτήματος, το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ (5 εκατ. για τον χώρο και 15 εκατ. για το κτήριο). Αρχικά, με τη συνδρομή των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου βρήκαμε 14 χώρους. Δεν ήταν όλοι κατάλληλοι πολεοδομικά για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο έργο ή δεσμεύονταν από νομικά θέματα, διαθήκες κλπ. Τελικά καταλήξαμε σε δύο κτήματα.
Το πρώτο -υποψήφιο- κτήμα βρίσκεται στην Αγ. Βαρβάρας και 1η Μάη κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και είναι εκτάσεως 5,5 στρεμμάτων, σε συνέχεια κτήματος του Δήμου (2,5 στρεμμάτων) που ενοικιάζεται φυτώριο. Η δεύτερη περίπτωση αφορά δύο χώρους στου ΟΑΕΔ, εκτάσεως 6 στρεμμάτων στην Λ. Αχαρνών και Αθανασίου Διάκου.
Πλέον περιμένουμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, εντός του Μαρτίου, για να συζητήσουμε και πάλι το θέμα. Είναι ευκαιρία τώρα, που δήμαρχος και περιφερειάρχης είναι στην ίδια παράταξη με την κυβέρνηση, ώστε αυτό να προχωρήσει».
«Δεν μας σταμάτησε ούτε ο κορωνοϊός»
«Δεν έχουμε χάσει τον ενθουσιασμό μας και τη διάθεσή μας», σημειώνει παρεμβαίνοντας η Έφη Κούτση. «Δεν μας σταμάτησε ούτε ο κορωνοϊός. Ότι ενέργειες μπορούσαμε να κάνουμε τις κάναμε. Το θέμα είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να «τσιγκλίσει» τη δημοτική Αρχή».
«Αν ο Δήμος το πάρει ζεστά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσει. Για να πετύχουμε τον στόχο, είναι βασικό πρώτον, να γίνει σημαία του Δήμου. Δεύτερον, εμείς μέσω ενημερώσεων να διευρύνουμε τον κύκλο των πολιτών που θα στηρίξουν αυτό τον σκοπό και να διοργανωθεί μια ειδική συγκέντρωση εχόντων και κατεχόντων με τη στήριξη του Δήμου», τονίζει ο Μάρκος Μάστρακας.
Όπως γίνεται αντιληπτό μια τέτοια ιδέα χρειάζεται τη συνεργασία πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου προκειμένου να ξεκινήσει να γίνεται πράξη και να χρηματοδοτηθεί ανάλογα. «Η προμελέτη για ένα τέτοιο έργο κοστίζει 70.000 με 100.000 ευρώ και η μελέτη 500.000 με ένα εκατομμύριο ευρώ. Υπάρχει κωδικός αριθμός στον προϋπολογισμό για να καλύψει την προμελέτη. Έχει προβλεφθεί ποσό για το προσχέδιο του έργου και διαθέσεως του κτήματος των 2,5 στρεμμάτων στην Κάτω Κηφισιά επί της Αγίας Βαρβάρας εφ’ όσον επιλεγεί και το εκεί κτήμα των 3,5 στρεμμάτων», εξηγεί ο κ. Μάστρακας και συνεχίζει: «στην ευρύτερη περιοχή μας κατοικούν οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας αλλά και πολλοί πρώην και νυν πολιτικοί, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν οικονομικά, νομικά αλλά και με τις γνωριμίες τους ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Μην ξεχνάμε δε ότι οι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας πολίτες, όταν προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις έχουν ως όφελος την υστεροφημία τους, όπως έχει γίνει διαχρονικά με μεγάλους ευεργέτες και δωρητές στην Ελλάδα».
«Είναι επιτέλους η ώρα το “Κέντρο Πολιτισμού Κηφισιάς” να προστεθεί στα άλλα μεγάλα έργα που βρίσκονται στα σκαριά στον Δήμο μας», καταλήγει ο κ. Μάστρακας και με το μείγμα αισιοδοξίας, αποφασιστικότητας και πείσματος που διακρίνουμε στο βλέμμα του, είναι φανερό ότι οι «Φίλοι» θα συνεχίσουν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να το επιτύχουν.
* Σημειώνεται ότι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Πολιτών «Φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού Κηφισιάς» είναι οι Μάρκος Μάστρακας, Έφη Κούτση (συντονιστές) και οι Αχιλλέας Κουρέπης, Λέανδρος Ρακιτζής, Αργύρης Καρράς, Ανδρέας Αλιπράντης και Ιωάννης Λάκατζης.
Η Ένωση έχει την έδρα της στο ΚΕΜΜΕ, Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Κηφισιά ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό 210 6206190 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση fkpkdimkif@gmail.com